tisdag 22 februari 2011

Reservation - Vårdnadsbidraget

Barn- och utbildningsnämnden 2011-02-21
Diarienummer: BOU.2011.12

Ärende: Upphörande av vårdnadsbidrag

Sedan 2008 har man, som småbarnsförälder bosatt i Gnesta kommun, haft en ökad valfrihet att med hjälp av vårdnadsbidrag stanna hemma lite längre med sitt barn än vad föräldraförsäkringen täcker.

Vårdnadsbidraget har sökts för ett 80-tal barn som stannat hemma alltifrån några månader extra till maxtiden då barnet fyllt tre år. Allt för att ge ökade möjligheter för att övergången mellan föräldraledighet och barnomsorg ska vara så mjuk som möjligt. Barn är olika och för vissa barn är barnomsorg i grupp en möjlighet att utvecklas socialt i samspel med andra redan från ett års ålder fullt möjligt, medan andra barn behöver tryggheten i hemmet lite längre.

De 3000:- skattefritt /månad /barn (mellan 1 och 3 år) som vårdnadsbidraget innebär, måste anses vara en billig penning för kommunen om vi jämför med vad samma barn skulle kosta i barnomsorg. Men framför allt ger det, enligt vår syn, en ökad möjlighet för föräldrar att få inflytande och valmöjlighet till vad som är bäst för just deras barn.


I handlingarna till Barn och Utbildningsnämndens
sammanträde 2011-02-21 saknar vi

* Konsekvensbeskrivning med analys av hur ett borttagande av vårdnadsbidraget påverkar de barn som beslutet berör
* Ekonomisk kalkyl
* Motivering till framtagandet av ärendet - även ur ett barnperspektiv


Vi anser att beslutet drabbar dem som behöver en mjukare start i livet och med utgångspunkt från detta reserverar vi oss, och uppmanar S-V-MP att börja tänka på barnens bästa istället för på de pengar man tror sig kunna tjäna på desamma.

Barn och Utbildningsnämndens ledamöter för Alliansen

Ingalill Fredriksson (C) Karin Braathen Gustavsson (M)
Anne Benedicks (FP) Ingegerd Johansson (KD)

fredag 11 februari 2011

Krafttag mot ungdomsarbetslöshet ger resultat!

Sörmlands Nyheter skriver idag om kommunens satsningar mot arbetslöshet, som vi började med för cirka två år sedan.

Sedan Alliansen i Gnesta gjorde en satsning mot ungdomsarbetslöshet har det inte skrivits särskilt mycket kring detta. Att det nu ser positivt ut verkar bra men det finns givetvis mycket mer att göra!

Dock borde Ingrid Jerneborg-Glimne(M), fd ordförande i socialnämnden och Ingalill Fredriksson(C), fd ordförande i Barn- och utbildningsnämnden kunna få sträcka på sig. Det är genom deras direkta initiativ, som projekten kommit till stånd!

Vi får hoppas att den nya rödgröna majoriteten även ägnar lite tid och resurser åt denna viktiga fråga!