tisdag 26 april 2011

Reservation: Organisation av grundskolan

Barn- och utbildningsnämnden 2011-04-18
Dnr: BOUN.2011.80


Ärende: Organisation av grundskolan i Gnesta kommun

Den styrande majoriteten föreslår att:

Ändra skolorganisation så att skolorna i Laxne, Björnlunda och Stjärnhov skall innehålla klasserna F-5
Låta eleverna i femte klass från Stjärnhov och Laxne ha två basskolor som garanterar plats på Frejaskolan
Låta organisationen med år 6 på Frejaskolan vara kvar, som idag
Öka elevpengen för årskurs 1-5 på skolor med färre än 50 elever från 39 483 kr till 49 194 kr (Laxne och Stjärnhov) och i friskolor 56 642 kr till 67 245 kr per elev

Bakgrunden är att Kommunfullmäktige 2009 beslutade att samla alla kommunens elever i år 5 och 6 på Frejaskolan, för att säkerställa en god kunskapsskola för alla elever.

Det har funnits kritik och i valrörelsen lovade flera partier att återställa ytterskolorna till F-6 skolor. När nu den nuvarande majoriteten tar fram sitt förslag till förändring, får vi i oppositionen endast fem dagar på oss fram till beslutet. Ärendet kommer inte heller att beslutas i kommunfullmäktige.

Ur ett demokratiskt perspektiv är detta givetvis otillfredsställande. Omorganisationsärendet 2009 presenterades i maj och beslut togs i oktober. Då fanns det gott om tid och efter önskemål från oppositionen togs ärendet då vidare till kommunfullmäktige, men den nuvarande majoriteten besvarade vår önskan med NEJ!

Alliansen har således med den korta tid, som stått till buds, diskuterat hur en differentiering av skolpengen är möjlig i Gnesta kommun. Vägledande för Alliansens överläggningar har varit rättvisa och kunskapsmål.

Samtliga Allianspartier stödjer en skola med F-5 i ytterområdena om så är möjligt med hänsyn till antalet elever och vi förmodar att den nya majoriteten som har budgetansvar för kommunen, gjort en riktig bedömning avseende det framtida ekonomiska läget.

Oavsett om antalet barn ej ökat, är det Alliansens förhoppning att en organisationsöversyn med F-5 på även Laxne skola, Kvarnbackaskolan och Welandersborgs skola, kommer att vara till stort gagn för respektive ytterort.

Vi tillstyrker sålunda omorganisationen.

Men vi motsätter oss den konstruktion som majoriteten inför, där ytterskolorna behandlas olika. För oss är det en rättvisefråga att alla tre skolorna får Frejaskolan som basskola så de har samma valmöjlighet.

Majoritetens omorganisation kommer att ge en högre elevpeng till Kvarnbackaskolan och Laxne skola, för att kunna bibehålla en acceptabel kunskaps- och kvalitetsnivå. Detta är givetvis rätt tänkt men ur ett rättviseperspektiv hamnar då Welandersborgsskolan i Björnlunda, med obetydligt fler elever än Laxne och Stjärnhov, i en sämre belägenhet.


Alliansen accepterar inte att Björnlunda ställs utanför den särskilda satsningen på ytterskolorna, och vi anser vidare att Gnestas centrala skolor drabbas negativt av den differentierade skolpengen. Därför reserverar vi oss mot beslutet.

2011-04-26
Ingalill Fredriksson (C)
Anne Benedicks (FP)
Ingegerd Johansson (KD)
Karin Braathen Gustavsson (M)
Jonathan Olsson (M)

tisdag 12 april 2011

Motion ang kommunens cateringverksamhet

Då det framkommit att Ungdomens Hus’ åtagande att förse kommunens olika nämnder och styrelser med smörgåsar och annan cateringverksamhet skall upphöra, vill vi från Alliansen föreslå ett nytt sätt för att att lösa cateringuppgifterna inom kommunen.

Låt det istället vara Stödverksamheten och Arbetsmarknadsenheten som tar hand om catering till kommunen. På detta sätt ges möjlighet till personer inom dessa verksamheter att få en meningsfull sysselsättning samtidigt som vi inte behöver belasta Medborgarkontoret med att handha kommunens interna catering.

Vi föreslår därför att:
kommunens interna cateringverksamhet snarast överflyttas till Stödverksamheten och Arbetsmarknadsenheten.

2011-04-12
Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Håkan Ekstrand (C)
Bo Wingård (KD)
Rune Nilsson (M)
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Ingalill Fredriksson (C)
Sarah Kinberg (FP)
Göran Benedicks (FP)