tisdag 13 september 2011

Motion - Gång- och cykelväg till Klemmingsbergsbadet

Håkan Ekstrand (C) har skrivit motionen, läs den i sin helhet HÄR …

Kommunstyrelsen: ”Bifalla motionen genom att utreda detta i samband med att program för norra Vackerby tas fram.”
Samhällsbyggnadschefens yttrande finns att läsa i kommunstyrelsens handlingar HÄR … ärende 17

BESLUT: Bifalla motionen genom att utreda detta i samband med att program för Norra Vackerby tas fram,/Kommunfullmäktige

Svar på motion - Införande av läsplattor

Alliansens motion om att införa läsplattor bifölls i går av en ening kommunstyrelse.

Man startar med att en handfull politiker provar läsplattorna, utvärdering görs vid årsskiftet. Därefter tas beslut om läsplattor ska inköpas och till vilka politiker.

Här kan ni läsa motionen ...

BESLUT: Motionen bifalls./ Kommunfullmäktige

torsdag 8 september 2011

Framtidsplan ...?

Den politiska majoriteten SVMP tog den 20 juni 2011 beslutet om sin Framtidsplan.

Vi i oppositionen, M, C, FP och KD reserverade oss både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Här nedan kan ni läsa våra reservationer i sin helhet … och HÄR finns länk till Gnesta kommuns hemsida där ni kan läsa alla handlingar.

Reservation
Kommunstyrelsen 2011-06-20
Dnr: KS2010.13
Ärende: Reviderad framtidsplan för Kommunstyrelsen 2011
Till extrainsatt kommunstyrelsesammanträden 20 juni 2011 fick vi ärendet ”Reviderad framtidsplan för kommunstyrelsen 2011”.
I de handlingar som sändes ut saknades varannan sida och när så kompletterande korrekta handlingar mejlades ut noterades inte att ordinarie ledamöter inte mottog mejlet, vilket i sin tur medförde att handlingarna till detta viktiga ärende dukades vid sittande bord.

Som påtalats av oppositionen vid ett antal tillfällen sedan S-V-MP tillträdde, dukas ärende allt för ofta och i det enskilda fallet reservationen gäller upplevs underlaget till mål för kommunstyrelsen framhastade, med såväl ett flertal innehållsmässiga som språkliga klara felaktigheter.
Att hasta fram mål känns märkligt med tanke på att S-V-MP utökat den politiskt styrande organisationen med dubbla presidieledamöter till sitt förfogande.
Borde då inte dessa åtminstonde kunna presentera väl underbyggda mål för sin verksamhet?

Vid diskussionen under gällande ärende kunde majoriteten dessutom inte svara på ett flertal av de frågor oppositionen ställde kring betydelsen av de så kallade förklaringar till hur de mål KS förvaltning ska arbeta med.
Om de styrande politikerna inte ens är förtrogna med sina egna mål hur ska det då kunna vara en politiskt målstyrd verksamhet.

Ur ett demokratiskt perspektiv är detta givetvis otillfredsställande.

• Samtliga beslutsfattande ledamöter bör ha korrekta handlingar att läsa in sig på för att kunna fatta väl underbyggda beslut.
• Ledamöter bör kunna få svar på frågor rörande handlingarna och dess betydelse innan man går till beslut.
• Vi anser att majoriteten bör lägga eftertanke vid kommunstyrelsens mål, likväl som övriga nämnders mål, då de bör anses vara av sådan dignitet att de inte bara hastas fram till ett extrainsatt sammanträde och dessutom visar sig innehålla rena felaktigheter rörande verksamheten.

I Alliansen anser vi att det saknas ett antal viktiga punkter i S-V-MPs förslag till KS-mål.
Vi yrkade därmed på följande tillägg till befintlig text:

• Ytterligare ett mål för kommunstyrelsen under det övergripande målet: ”Befolkningsutveckling i hela kommunen”
Alliansens yrkande: Gnesta ska vara ett tryggt och säkert samhälle
Vi anser att trygghet och säkerhet för våra medborgare, oavsett ålder, är av stor vikt både för redan boende i kommunen men även för att få fler människor att vilja flytta till vår kommun.

• Tillägg till kommunstyrelsens mål: ”Kontakter med företagen ska präglas av intresse för företagens behov”
Alliansens yrkande: Kommunen ska vara behjälplig med adekvat kunskap.
Visst är intresse viktigt från kommunens sida för företagarnas behov men vi anser inte att ett intresse räcker för att möta företagarnas krav och förväntningar på oss som kommun. För oss är det en självklarhet att vi även så långt det är möjligt ska tillhandahålla adekvat kunskap inom de områden kommunens tjänstmän kan vara behjälpliga jämte mot våra befintliga och nytillkomna företagare.

Utöver de kompletterande och viktiga strategiska punkter för oss i Alliansen yrkade vi på att nedanstående förklaringar under målet ... Få genomslag för Jämställdhetsprojektets intentioner … stryks.
Barn- och äldreperspektivet är centralt
Fokus på medborgare från andra länder

Vi anser att utveckla tillgänglighet och delaktighet som passar alla invånare bör handla om just alla invånare i vårt samhälle.


Att då som S-V-MP föreslår välja ut vissa specifika grupper antingen baserade på ålder eller etnicitet anser vi är diskriminerande.

Med hänvisning till ovanstående reserverar vi oss mot beslutet gällande Kommunstyrelsens reviderade framtidsplan 2011.

Gnesta 2011-06-27
Ann-Sofie Lifvenhage (M) Jonathan Olsson (M) Rune Nilsson (M)
Ingalill Fredriksson (C) Håkan Ekstrand (C)
Göran Benedicks (FP) Sarah Kinberg (FP)
Bo Wingård (KD)


*********************************

Reservation
Kommunfullmäktige 2011-06-20
Dnr: KS2011.5
Ärende: Framtidsplan 2012 med flerårsplan 2013-2014

Vid kommunfullmäktiges sammanträde 20 juni 2011 hanterades framtidsplan för 2012 vilket även innebär budget för det gällande året inkl. en framtidsplan för åren 2013-2014.


I den rambudget majoriteten presenterat finns mycket lite att läsa om de storslagna satsningar S-V-MP lovade i valrörelsen.


Snarare verkar de nu ha kommit till insikt att det ekonomiska läget inför 2012 är ansträngt och då de dessutom i förtid bokat upp större poster såsom differentierad höjd skolpeng visar sig utrymmet för ytterligare satsningar begränsade.

Då kommunen ändrat om budgetprocessen inför 2012 är det mesta arbete förskjutet. Vilket i nuläget innebär att vi i oppositionen inte givits möjlighet till tjänstemännens underlag för respektive förvaltning annat än ett grundförslag från den 31 mars - vilket senare visat sig vara en önskelista mer än ett rambudgetförslag.

Ur ett demokratiskt perspektiv är detta otillfredsställande.

• Såväl majoritet som opposition bör ges möjlighet att sätta sig in i det aktuella budgetläget samt få vetskap om konsekvenser för verksamheterna för att kunna göra en hållbar budget

I Alliansen anser vi att de 1 300 000 kronor som i majoritetens budget läggs till ökade politikerkostnader till MP politiker istället bör komma medborgarna till större nytta genom fördelning enligt följande:

• Ökat stöd till föreningar med aktiviteter för barn och ungdomar. En specifik satsning till de föreningar som sysslesätter ungdomar mellan 12 och 18 år. Detta då det är den åldersgruppen vi i dagsläget får flest signaler att de saknar meningsfull fritid med brett utbud av aktiviteter.
Satsningen innebär utökat stöd till Kultur- och teknikförvaltningen med: 400 000 kr

• I den prioritering kommunen gjort angående vägnätets upprustning och utbyggnation prioriterar vi i Alliansen en ny rondell vid den olycksdrabbade korsningen vid Stopp. Här väljer majoriteten istället att avvakta och vänta och istället prioritera en gång och cykelväg till Klemmingsberg. I vår budget avsätter vi pengar för att göra denna gång och cykelväg i enlighet med Håkan Ekstrand ( C)s motion vilket innebär att vi får såväl trafiksäker korsning som trafiksäker gång och cykelväg sommartid till Klemmingsberg.
Satsningen innebär ökat stöd till Kultur och Teknikförvaltningen med: 50 000 kr

• I den senast genomförda medborgarundersökningen önskar kommuninvånarna ett mer tillgängligt och attraktivt centrum.

En större översynen av hela centrumbilden är i sin linda men för att möta upp invånarnas önskemål avsätter vi medel för enklare förskönande åtgärder redan under 2012
Satsningen innebär ökat stöd till Miljö- och byggförvaltningen med: 100 000 kr

• Vår nuvarande simhall är i behov av stora investeringar i form av reparationer av större mått men även i behov av uppfräschning för att kunna möta invånarnas behov. Vi anser att det underlag som hittills presenterats innebär en för stor kostnad på renovering utan att för den skull tillhandahålla det våra medborgare kräver av ett moderna badhus. Härav ansätter vi medel för projektering av ett helt nytt badhus.
Satsningen innebär ökat stöd till Kultur- och teknikförvaltningen med: 350 000 kr

• I ett av de kommunövergripande målen är vi politiskt överens om vikten av att hela kommunen ska leva. I dagsläget erbjuds barn och ungdomar boende i ytterområdena mindre utbud av fritidsaktiviteter än de barn och ungdomar boende i centralorten. Vi satsar därför på att få ut aktiviteter som hittills enbart varit kopplade till ungomdsgården i Gnesta även till Björnlunda, Laxne och Stjärnhov.
Satsningen innebär ökat stöd till Kultur- och teknikförvaltningen med: 100 000 kr

• Våra äldre medborgare är i större utsträckning än tidigare pigga och väljer att bo i kvar i hemmet med stöd från hemtjänst m.m. För att möjliggöra det där lilla extra i form av exempelvis en promenad, handla tillsammans med någon, få tidningen uppläst eller varför inte ett parti kort väljer vi att satsa extra medel på att få väntjänsten ytterligare utbyggd med stöd från kommunen.
Satsningen innebär ökat stöd till Socialförvaltningen med: 150 000 kr

Med hänvisning till ovanstående reserverar vi oss mot beslutet till Framtidsplan 2012 och flerårsplan 2013-2014.

Alliansen i Gnesta 2011-06-27 genom
Ann-Sofie Lifvenhage(M) Mats Klasson(C) Göran Benedick (FP) Bo Wingård (KD)

onsdag 7 september 2011

Till Förvaltningsrätten i Linköping

Yttrande apropå överklagande 2997-11

De chefstjänstemän, som vi under förra mandatperioden samarbetade med på ett smidigt sätt, har nu yttrat sig över det ärende vi besvärat oss över. De har, helt utifrån sitt uppdrag att tjäna den sittande majoriteten, skickat in en välformulerad inlaga, som på olika sätt kan tyckas leda i bevis, att vi i oppositionen inte vet vad vi pratar om. Men så illa är det inte!
Det vi främst reagerade över framkom givetvis i vårt ursprungliga överklagansdokument, men när vi nu får chansen, vill vi ytterligare tydliggöra var vi ser brister.

Vi kan leva med att BoU har mandat att förändra lite i skolorganisationen, och redan rektorerna bör ha ett ganska väl delegerat mandat i det fallet.
När vi 2009, då i majoritet, konstaterade att varken elevantal eller ekonomi gjorde det försvarbart att fortsätta med högre årskurser i de tre ”ytterskolorna”, var vi helt inställda på att ett sådant beslut skulle kunna fattas just i BoU-nämnden. Då hävdade emellertid den dåvarande oppositionen att detta bara var ”första spiken i kistan” för en nedläggning, något som aldrig funnits som någon dold agenda från vårt håll. Därmed, menade man, skulle det handla om ett ärende av ”principiell betydelse” enligt §6 i reglementet för Barn- och utbildningsnämnden.

Kanske skulle vi då ha gjort som majoriteten nu gör och drivit igenom beslutet i nämnden? Inför risken att hamna i utdragna processer med överklaganden etc, valde vi dock att föra upp ärendet till KF, även om det innebar en tempoförlust. Under resans gång hade vi dessutom regelbundna kontakter med alla berörda parter för att skapa ett fullgott beslutsunderlag.

Visa av dessa erfarenheter lade vi i KF till en beslutssats för att kommunen inte i framtiden skulle behöva sväva i okunnighet om vilken instans som hade mandat att klubba skolorganisationen utifrån rådande elevantal och ekonomiska läge, dvs BoU. Så långt är vi med i tjänstemännens beskrivning av läget.

Vad har då hänt nu?

Jo, i ett läge när den kommunala ekonomin som helhet definitivt inte har förbättrats och elevunderlaget bara förändrats marginellt, då bygger den nya majoriteten upp en ny skolorganisation med hjälp av helt nya principer för elevpengen!
Om man ändrar ”principer” måste det väl handla om ett ärende av ”principiell betydelse”, eller hur?

Sådana ska, vilket också noterats ovan, behandlas i KF. Att med hänvisning till KF-beslutet i oktober 2009 inte göra det, innebär att flagrant övertolka betydelsen av den beslutssats som handlade om ”förändrade förhållanden”. Den kom ju till för att en framtida återföring av årskurser till ”ytterskolorna” inte skulle behöva klubbas i KF utan i den politiska församling där den hörde hemma – inte för att genomdriva principiellt viktiga förändringar i systemet för elevpeng, förändringar som dessutom utformats på ett sådant sätt att en av tre mindre skolor uppenbart förfördelats.

Detta sistnämnda förhållande borde väl också kunna antas ha en (negativ) ”strategisk betydelse” för den berörda orten och därmed automatiskt höra hemma i fullmäktige, eller hur? Just den typen av problematik som nuvarande majoritet i oppositionsläge protesterade högljutt emot…

Med respekt för demokratin valde vi den gången att föra upp vårt ärende till fullmäktige. Varför väljer nuvarande majoritet att hantera ”principiella” frågor på ett annat sätt?

Utifrån det som framförts ovan kvarstår vårt överklagande.

Ann-Sofie Lifvenhage (M) Sarah Kinberg (FP)
Ingalill Fredriksson (C) Bo Wingård (KD)

PS. Insänt i slutet av juli 2011 ... svar har ännu inte inkommit!

LÄS ÄVEN VÅ RESERVATION PÅ BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN ...

Interpellation angående kommunens företagsklimat

Interpallationen är skriven av Rune Nilsson (M). HÄR ... kan ni läsa den i sin helhet.

HÄR ... kan ni läsa Johan Rocklinds svar

Kulturskola från första klass

En motion skriven av Jonathan Olsson (M), ledamot av Barn- och utbildningsnämnden. HÄR kan ni läsa motionen ...

Miljöledningssystem för Gnesta kommun

Centerpartiets fullmäktigeledamöter Mats Klasson, Håkan Ekstrand och Lena Lindberg har lämnat in motionen ... HÄR kan ni läsa den i sin helhet

Motion angående hundrastgård i Gnesta ...

Ingrid Jerneborg Glimne (M) har lämnat in den, läs HÄR ... motionen i sin helhet.

Ny matematiksatsning ska lyfta svenska elever

En interpellation till Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ann-Christin Alderbrandt.

En femårig satsning från Sveriges Kommuner och Landsting, projektet presenterades på den kommunala Skolriksdagen. Interpellationen som kan läsas HÄR i sin helhet.

HÄR finns svaret från ordf.

Vi som skrivit interpellationen blev inte helt nöjda med svaret, anser att vi inte fick svar på våra frågor ...