torsdag 24 november 2011

En härlig bild ...



Ekorrövergång i Arjeplog. Foto: Göran Westerlund.

Yrkanden och reservationer på BoU ...

Barn- och utbildningsnämnd den 21 november 2011:


Ärende: "Ny barnpeng utifrån beslut i Framtidsplan 2012 – 14"

Yrkande:
Avslag på framskrivet förslag, till förmån för eget förslag …
        1. Lägg de två miljonerna på elevpengen, för en höjning av kvaliteten i Grundskolan


Reservation

Ärende: "Ny barnpeng utifrån beslut i Framtidsplan 2012 – 14"
S-V-MP väljer i detaljbudgetförslaget för 2012 i att lägga 2 miljoner till att höja barnpengen. Detta trots att vi i jämförelse med övriga kommuner i landet har en förhållandevis hög barnpeng redan i dagsläget.
Vi i Alliansen anser att man istället bör titta över hur dagens barnpeng används i verksamheterna, att vi effektiviserar där så är möjligt och på så sätt frigör medel för eventuella önskade satsningar.
Vi reserverar oss mot att de två miljonerna läggs på barnpengen, vill att de istället läggs på skolpengen för grundskolan.
Här kan vi se att Gnesta kommun i dagsläget ligger under genomsnittet i riket vilket torde berättiga till en höjning av elevpengen, för att ytterligare fokusera på en höjning av kvaliteten på undervisningen i grundskolan.

2011-11-21
Ingalill Fredriksson (C)     Jonathan Olsson (M)       Karin Braathen Gustavsson (M)                   
Göran Lundbom (FP)               Ingegerd Johansson (KD)             Lill Björk (C)
(Detta ärende går vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.)
 



Ärende: ”Riktlinjer för kulturskolan 2012”
fanns också på Barn- och utbildningsnämndens (BoU) dagordning.

Jonathan Olsson (M) hade ett ändringsyrkande: ”att instrumentundervisning ska erbjudas från åk 1.”
Förslaget röstades ner, Jonathan reserverade sig muntligt.
Anledningen till yrkandet är motionen, ”Kulturskola från första klass”, som bifölls på kommunfullmäktige. Förslaget lovprisades av kommunalrådet och ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Ordf. sa även att man ska köpa in instrument!
När vi sen kom till BoU beslöt SVMP: ”Instrumentundervisning erbjuds företrädelsevis till elever från åk 4 men yngre elever kan också erbjudas plats om förutsättningar och plats finns.”Borta var den välvilliga inställningen till motionens erbjudande, ”till instrumentundervisning i åk1” och inget beslut om ”att köpa in instrument!"

tisdag 22 november 2011

Aktivt samarbete mellan Grundskolan - Högskolan


Motion

För att höja utbildningsnivån i en kommun och se till att det finns kompetent arbetskraft inom kommunen måste man arbeta aktivt med studieinformation. I den nyligen beslutade skolplanen för hela mandatperioden, kan vi konstatera att det enda som finns med är raden …”Samarbete ska även finnas med högskola”

Centerpartiet vill ha ett aktivt samarbete mellan grundskolan och högskolan, för att eleverna ska bli medvetna om möjligheter till studier och få kunskaper om högre utbildningar. Eftersom eleverna redan i mellanstadiet gör studieval, bör man redan då få vetskap om vilka betyg som behövs för att studietiden inte i onödan ska förlängas för att de ska nå sina mål.


Centerpartiet föreslår följande:

  1. De studenter som gör praktik i kommunen besöker klasser på mellanstadiet.
  2. Representanter från Mälardalens Högskola och Södertörns Högskola inbjuds till grundskolan för att prata om/för utbildningsmöjligheter på skolorna.
  3. Låt även hela grundskoleklasser åka till Högskolorna för att på plats se och få information om framtida utbildningsmöjligheter.


2011-11-11

Håkan Ekstrand (C)
Ingalill Fredriksson (C)

Angående förnyad översiktsplan för Gnesta kommun

Motion


I samband med att vi skrev remissvaret angående vindkraft i Gnesta kommun,
uppdagades att den aktuella översiktsplanen för kommunen snart är 10 år gammal. Dessutom är det i stort sett omöjligt att få till stånd någon utbyggnad av vindkraften, med översiktsplanen som grund.


Centerpartiet i Gnesta förordar en utbyggnad av vindkraft inom
kommunen.
Därför föreslår vi att:

Kommunen startar arbetet med en ny översiktsplan snarast


2011-11-14

Håkan Ekstrand (C)
Mats Klasson (C)      

Lena Lindberg (C)
Agneta Andersson (C)

Ingalill Fredriksson (C)   

lördag 12 november 2011

Erbjud kommunanställda utbildning i sparsam körning

Motion till Gnesta kommunfullmäktige

Gnesta kommun kan på många sätt minska sin energiförbrukning och sina utsläpp av växthusgaser. I flera av kommunens verksamheter använder man bilar i det dagliga arbetet.

Genom en ökad kunskap kring sparsam körning kan man, enligt Trafikverket, minska bränsleförbrukningen med 4-10 procent (eller mer). Yrkesförare beräknas kunna spara tiotusentals kronor årligen i minskade bränslekostnader enbart genom att köra smartare. Sedan december 2007 är sparsam körning även en obligatorisk del av körkortsutbildningen.

Jag föreslår således att alla anställda i Gnesta kommun som använder sig av bil i arbetet ska erbjudas utbildning i sparsam körning.


Gnesta den 3 oktober 2011
Jonathan Olsson (M)

tisdag 8 november 2011

Stopp för tung genomfartstrafik genom Gnesta centrum

Motion
Utveckling av Gnesta centrum är en viktig del för kommunens ansikte utåt. För att möjliggöra en mer trivsam och säker miljö i centrumkärnan anser vi att tung genomfartstrafik behöver ledas bort från de centrala delarna.

Att skylta vid rondellerna med förbjuden tung genomfartstrafik och istället leda den tunga trafiken via förbifarten för transport till/från ex. Maskinvägen/Industrivägen/Mariefredsvägen skulle öka säkerheten i centrum samtidigt som vi sparar på miljön med minskat antal start och stopp, inbromsningar och accelerationer.

Vi har även många boende utmed Västra och Östra Storgatan vilka klagar på den tunga och snabba trafiken som sker ”inpå husknuten” - framför allt under morgnar men även under resterande del av dygnet. Ett förbud mot genomfart med tunga fordon skulle minska belastningen på vägen och öka de boendes känsla av bygata istället för genomfartsled.

Ett förbud och därmed omskyltning skulle även vara till fördel för chaufförerna av den tunga trafiken då de inte skulle behöva passera en centrumkärna med människor som korsar vägen för shopping på vardera sidan av gatan samt den ökade risken för utspringande barn ett centrum innebär.

För att göra Gnesta centrum och V:a och Ö:a Storgatan lugnare och mer trafiksäkra
Föreslår vi att all tung genomfartstrafik stoppas genom Gnesta centrum och iställlet leds via förbifarten med hjälp av skyltning vid infartsrondellerna.

2011-11-03

Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Håkan Ekstrand (C)                                                               

Omfördelning i rambudgeten för Gnesta kommun 2012

Omfördelning i rambudgeten kan endast göras i kommunfullmäktige, därför har vi nu skrivit motionen …
Motion
Vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 17 oktober valde S-V-MP att budgetera reserver för exempelvis volymökningar inom den egna verksamheten. Vid genomlysning av befolkningsprognosen anser vi att inflyttning i de av kommunen planerade större bostadsbyggnationerna inte kommer hinna ske under 2012, varvid volymökningar bör kunna hanteras inom ramen för respektive verksamhet med Alliansens föreslagna höjda skolpeng.

I S-V-MP:s detaljbudget kommer inte heller de 2,8 miljoner som avsatts i reservpott alla barn till del, eftersom de alternativa verksamheterna lämnas utanför. Alla barn ska i så stor utsträckning som möjligt ges samma förutsättningar, vilket de inte gör om de kommunala verksamheterna skaffar sig egna reserver som inte delas med alternativen.

Vi anser även att våra gemensamma skattemedel ska komma så många som möjligt av våra kommuninvånare till del, med så stor nytta som möjligt. Därför motsätter vi oss reserver i denna storleksordning.

För att de 2,8 miljonerna ska bidra till förbättrad verksamhet i hela kommunen föreslår vi att reserven från Barn- och utbildningsnämnden fördelas enligt följande:

·         1 miljon till Kultur- och tekniknämnden för satsningar till föreningslivet och till underhåll av det lokala vägnätet

·         1 miljon till Miljö- och byggnämnden för att påbörja arbetet med centrumutvecklingen

·         800 000 till Socialnämnden för fortsatt satsning till ungdomar som idag står utanför arbetsmarknaden


2011-11-02
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Ingalill Fredriksson ( C)
Håkan Ekstrand ( C)
Sarah Kinberg (FP)
Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Bo Wingård (KD)