tisdag 20 mars 2012

Rättvisa beslut!

För ett år sedan beslutade Barn- och utbildningsnämnden att upphäva kommunfullmäktiges beslut från 2009 angående skolornas organisation kring årskurserna 5-9. Självklart borde detta ärende ha återremitteras till fullmäktige för beslut. Alliansen beslöt att överklaga ärendet till Förvaltningsdomstolen. Dessutom blev ju Welandsborgsskolan lottlös!
.
Nu har Förvaltningsrätten i Linköping knäppt Barn- och utbildningsnämnden på näsan och underkänt beslutet. Alliansen, som överklagade fick alltså rätt!
.

måndag 5 mars 2012

Valfrihet i maten i Gnesta

En viktig del för att må bra är att vi äter ordentligt, helst enligt hela kostcrikeln.
Tyvärr visar det sig att framförallt äldre personer lider av näringsbrist pga att de äter för dåligt. Många gånger tar de bara en eller annan tugga och sparar delar av maten i flera dagar, med näringsbrist som följd.

Hur skall man då få våra äldre att äta ordentligt? Kanske genom ökade möjligheter att välja mat?

Vi ser i våra enkäter bland dem som får mat genom hemtjänsten att rankingen är väldigt låg både inom hemtjänsten och våra äldreboenden. Det beror säkert inte på att maten är fel ur näringssynpunkt men kanske för tråkig för våra äldre. Kanske skulle det bli bättre om vi öppnade upp och gav möjlighet att man kunde beställa sin hemlevererade mat från Gnesta Strand, Björnlunda Bykrog, Louis kök eller annan restauratör. 

En sådan valmöjlighet finns redan inom flera andra kommuner bl.a i Trosa, och med gott resultat och nöjdare kunder.

Med hänvisning till ovanstående yrkar jag att:

Gnesta kommun snarast, genom bl.a. förfrågningar till kommunens restauratörer, utreder möjligheterna att införa ökad valfrihet i matleveranserna.


Gnesta den 3 mars 2012
Ingrid Jerneborg Glimne (M)