tisdag 12 juni 2012

Alliansens reservation till Framtidsplanen 2013


Kommunstyrelsen 2012-06-04
Dnr: KS.2012.118


Ärende: Framtidsplan 2013 med flerårsplan 2014-2015

Vid kommunstyrelsens sammanträde 4 juni 2012 hanterades Framtidsplan för 2013 vilket även innebär budget för det gällande året inkl. en framtidsplan för åren 2014-2015.

Då kommunen ändrat om budgetprocessen inför 2011 är det mesta arbete förskjutet. Vilket i nuläget innebär att vi i oppositionen inte givits möjlighet till tjänstemännens underlag för respektive förvaltning annat än muntligt under GPF-dagen på Södertuna.

Ur ett demokratiskt perspektiv är detta otillfredsställande.

ñ  Såväl majoritet som opposition bör ges möjlighet att sätta sig in i det aktuella budgetläget samt få vetskap om konsekvenser för verksamheterna för att kunna göra en hållbar budget.

Alliansen anser att vi i Gnesta kommun har en mängd frågor som bör hanteras skyndsamt för medborgarnas och kommunens bästa – såväl på kort som på lång sikt. För flertalet av dessa viktiga frågor ser vi ingen handlingskraft hos den sittande majoriteten och vi anser att man inte tar kommunens behov på allvar för en hållbar utveckling.

Genom omprioritering inom Barn- och utbildningsnämnden samt inom Socialnämnden tillsammans med en rejäl sänkning av kommunens utbetalningar till politiska arvoden föreslår vi att följande prioriteringar och satsningar genomförs.

ñ  En stor friskvårdssatsning där vi mer än fördubblar dagens budget för friskvård till våra anställda. Detta för att individuellt kunna möta våra anställdas behov av ex massage eller deltagande i friskvårdsaktiviteter i ett förebyggande hälsoarbete.

                      Satsningen innebär 730 000 kr till kommunstyrelsen

ñ  Barns och ungas möjlighet till lärande och måluppfyllelse är helt beroende av deras lärare. Att locka de unga studenter som bäst lämpar sig för lärareyrket när de väljer bana i universitetsvärlden ser vi som ett strategiskt viktigt steg i riktning mot Sveriges bästa skola.

                      Gnesta bör vara en föregångare genom en stor lärarsatsning.

                      1,5 milj. avsätts till höjning av lärarlöner, 1 milj. till att möjliggöra två lärare i klassrummet till de yngre åldrarna och 200 000 till ”lärare lär lärare”- projekt för de högre årskurserna.

                      Satsningen innebär 2 700 000 kr till Barn- och utbildningsnämnden

ñ  Våra äldre medborgare är i allt större utsträckning pigga och många väljer att bo kvar i hemmet med stöd från ex. hemtjänst/hemsjukvård. För att möjliggöra det där lilla extra i form av exempelvis promenader, handla tillsammans med någon, få tidningen uppläst eller varför inte ett parti kort – väljer vi att avsätta extra medel till äldreomsorg/hemtjänst/ väntjänst. Våra äldre ska ha rätt till lite ”guldkant” på sitt liv i Gnesta kommun.

Satsningen innebär 450 000 kr till Socialnämnden

ñ  Att komma in på arbetsmarknaden direkt efter slutförd utbildning anser vi är ett framgångsrecept för fortsatt arbete. Att komma in på arbetsmarknaden kan ske på många olika vis och för att stärka den grupp som hittills haft svårast att få ett arbete direkt efter avslutad skolgång avsätter vi 800 000 kr till projektet - Unga i arbete. En del i projektet är att kommunen erbjuder 6 månaders anställningar inom de kommunala verksamheterna vilket såväl innebär en höjning av den kommunala servisen till våra invånare samtidigt som den anställda erbjuds erfarenhet i arbete, möjlighet till referenser inför fortsatt jobbsökande och en möjlighet att vara en del i ett arbetslag med arbetskamrater och allt positivt det innebär.

                      Satsningen innebär 800 000 till Socialnämnden

ñ  Gnesta saknar möjlighet att erbjuda våra invånare trygghetsboende för äldre. För att möta de önskemål som framförts från medborgarna avsätter vi 350 000 kr till projekteringskostnader för byggnation av ett nytt trygghetsboende.

                      Satsningen innebär 350 000 kr till Socialnämnden

ñ  Alliansen lämnade under 2011 in en motion angående ny simhall i Gnesta kommun. För projekteringskostnader inför byggnation avsätter vi 350 000 kr. Planerad byggstart under 2013 för att sedan kunna tas i bruk under 2014.

                      Satsningen innebär 350 000 kr Kultur- och tekniknämnden

ñ  Stärka den demokratiska processen genom att införa gruppledare för de partier som saknar kommunalråd samt att möjliggöra tjänstgöring på 75% för oppositionsrådet i likhet med övriga Södermanland.

                      Satsningen innebär 250 000 kr till kommungemensamma poster

ñ  Med grund från de motioner som lämnats in till Gnesta Kommunfullmäktige angående gång- och cykelväg till Klemmingsbergsbadet avsätter vi 3 milj. i investeringsbudgeten vilket innebär 105 000 kr i avskrivnings och räntekostnader att belasta driftsbudgeten för Kultur- och tekniknämnden.

                      Satsningen innebär 105 000 kr till Kultur- och tekniknämnden


Med hänvisning till ovanstående reserverar vi oss mot beslutet till framskrivet förslag till Framtidsplan 2013 och flerårsplan 2014-2015 till förmån för eget rambudgetförslag.


Alliansen i Gnesta 2012-06-04

Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Ingrid Jerneborg Glimne (M)                                        
Rune Nilsson (M)
Jonathan Olsson (M)                                                                          
Ingalill Fredriksson (C)                  
Håkan Ekstrand (C)       
Bo Wingård (KD)
Göran Benedicks (FP)                             
SarahKinberg (FP)

tisdag 5 juni 2012

Motion: Rondell vid Stopp/ Statoil

Kommunfullmäktige, Gnesta .. Det finns saker de flesta nog är överens om, vare sig man är medborgare eller politiker, vare sig man tillhör majoriteten eller minoriteten. Jag tror inte många säger emot mig, om jag hävdar att korsningen Ö Storgatan/Dansutvägen är både irritationsskapande och trafikfarlig.
    Förutom de uppgivna suckar jag hör från folk i min närhet, så har jag som boende på Dansut råkat ut för flera incidenter där. Själv har jag då bara fått hjärtat i halsgropen, men alla har inte gått så oskadda ur det hela, och i en insändare häromveckan uttrycktes en befogad farhåga för att det snart smäller på allvar – igen!

Självklart måste det bli ändring på det här! Korsningen måste säkras upp. Men hur?

    Rondell är nog den lösning de flesta ser som den smidigaste, men sedan har man låst sig i tänkandet, både på ett och flera sätt. Här två i och för sig relevanta invändningar:

·         Kommunen äger inte Ö Storgatan.

·         Om kommunen trots det skulle få lov att på eget bevåg bygga om där, blir kostnaderna för detta orimliga i förhållande till en kommunal budget.

Men STOPP där! Är det inte dags att börja tänka lite grann ”utanför boxen”?

     När vi tänker ”rondell” ser många av oss helt naturligt en skapelse i stil med den på väg ut mot Frustuna kyrka. Eller ännu värre, den nya rondellen öster om Järna!

     Själv har jag rest en hel del i England, rondellernas förlovade land. Där har jag fått testa på nytänkande i form av The Magic Roundabout, som först gjorde Swindon rikskänt och nu spritt sig till flera ställen. En stor rondell med fem små i samverkan!


Nej, det här är inget för korsningen vid Statoil. Utrymmet där är lite väl begränsat…

Men titta noga! Vad är en rondell egentligen? Måste den ha en ”hund” i mitten eller…?

     Svaret är nej. I England finns rondeller lite varstans, och de kan se ut nästan hur som helst. De enklaste markeras bara med en vitmålad cirkel i mitten. Se ”smårondellerna” på bilden!

Det viktiga är att regeln om förkörsrätt genom skyltning ersätts med motsatt budskap!

     Visst vore det möjligt även i Gnesta, även om det är lite ovant i vårt land. Då krävs inga dyra och tidskrävande ombyggnader, kostnaderna för skyltning är försumbar och några vitmålade, lätt eleverade gatstenar i mitten får mest ett symboliskt värde.

     Utan alltför upphöjda ”hundar” eller planteringar i mitten går det dessutom utmärkt även för långtradare med leverans till Statoil, XL Bygg eller Hemköp att ta sig förbi detta ”trafikhinder”, vilket dock självklart får både dem och andra bilister att sakta ner farten.
     Och det är väl liksom meningen, det också…

 Majoriteten hade 2011-06-07, alltså för ganska precis ett år sedan, chansen att visa hur angelägen man tyckte den här frågan var. Tydligen hade man då andra visioner – eller brist på? – för när vi i Kommunstyrelsen skulle prioritera angelägna projekt inför Regionförbundet och Trafikverket fanns inte några rondellplaner med överhuvudtaget!

     Sedan jag vid sittande bord påtalat detta, lyfte man i alla fall in det hela på listan – på sjätte plats, dvs utan större hopp om ändring under min livstid…

     Alliansen, däremot, stödde mitt yrkande och ville ha detta ärende högst prioriterat, något som går att konstatera i klartext via följande länk:

http://www.gnesta.se/download/18.1a04a80912fbcf2aad680003593/P+KS+2011-06-07.pdf   s 11-13


Nu hoppas jag ändå att vi med lite nytänkande enligt ovan gemensamt kan få till en snar lösning på kommunens största trafikproblem. (Kanske som ett prov till att börja med?)
     Med detta som bakgrund yrkar jag

att      kommunen kontaktar Trafikverket för att snarast få till stånd en enkel rondell enligt ”engelsk” modell i korsningen Östra Storgatan/Dansutvägen

 Gnesta 2012-06-04

Bo Wingård, Kristdemokraterna, Gnesta

PS                 Nytänkandet kring rondeller satte Swindon ”på kartan” i England. Ett tag tänkte jag att även vi kunde nå lite nationell berömmelse genom ett nytänkande åt andra hållet, men så kom jag på att sådana här rondeller ju redan finns i Sverige. För visst stöter vi på en sån, när vi far in i Åkers styckebruk?


fredag 1 juni 2012

Motion: Studentmedarbetare

Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun

Centerpartiet vill införa en ny, villkorad anställningsform i LAS – Studentmedarbetare – efter dansk modell. Det är viktigt att högskole- och universitetsstudenter kan, parallellt med studierna, arbeta på arbetsplatser hos potentiella arbetsgivare. Arbetsplatserna ska vara direkt knutna till den utbildning som studenten går. Studenterna är värdefulla medarbetare. De arbetar för en lägre lön men i övrigt samma villkor som andra medarbetare på arbetsplatsen. På det sättet får studenten en fot in, meriter och erfarenheter, samt möjlighet att bygga karriären under högskoletiden, men även efter examen då en ordinarie anställning väntar.

Syftet med studentmedarbetare är att underlätta för ungdomarna i övergången från studier till arbete. Å andra sidan strävar alla arbetsgivare efter att hitta kompetenta medarbetare och det är en konkurrensfördel att få kontakt med studenter redan under deras studietid. Att införa studentmedarbetare stärker och utvecklar Gnesta kommun till en attraktiv arbetsgivare, samtidigt som det stärker kommunens varumärke.

Region Skåne införde systemet med studentmedarbetare i mars 2011. En uppföljning visar på att både studenter och arbetsgivare är nöjda med de timmars arbete som har erbjudits. Det är bättre att ha en fot i arbetslivet än två utanför.

Centerpartiet förslår Kommunfullmäktige besluta:

 att       införa ett system med Studentmedarbetare som ger studenterna en fot in i arbetslivet.


Bakgrund
När man pratar om ungdomsarbetslöshet så syftar man till personer mellan 15 och 24 år. Mycket tyder på att vi har en problematik kring ungdomars inträde på den svenska arbetsmarknaden. Men detta är inget nytt fenomen för Sverige. Problemet finns sedan lång tid tillbaka.  Ungdomsarbetslösheten i Sverige ligger över snittet för EU och det råder även stora skillnader mellan arbetslösheten bland unga och äldre.

Under februari 2012 var cirka 25 % arbetslösa mellan 15 och 24 år. Många unga missgynnas med all säkerhet av nuvarande hårt reglerade arbetsrätt med bland annat ”sist in, först ut principen”.

Utanförskapet är ytterligare ett sätt att beskriva arbetsmarknaden. Till denna grupp räknas alla som inte har ett ordinarie arbete, men som skulle kunna ha det. I Socialstyrelsens rapport om ekonomiskt bistånd hamnar Sörmland sämst i klassen under samtliga kategorier. Andelen unga vuxna med ekonomiskt bistånd ligger på 15,4 procent. Ett högt värde jämfört med rikssnittet på 8,8 procent.


Mats Klasson (C)       Lena Lindberg (C)        Håkan Ekstrand (C)

KF dec 2012 ... återremiss.