onsdag 12 september 2012

Långsiktig plan för gång- och cykelvägnätet i Gnesta kommun

Motion

Till kommunfullmäktige i Gnesta kommun

Cykeln som transportmedel ökar stort i Sverige. Gnesta kommun utgör inget undantag. Cykelns andel av transportarbetet kan ökas genom att göra satsningar på ett sätt som gör cykeln attraktivare som transportmedel, exempel vis genom ökat underhåll och utbyggnad av cykelvägar. Både miljö- och folkhälsoperspektiv talar för att trafikplanering bör prioritera gång- och cykeltrafik där detta är effektivt och genomförbart.

Gnesta kommuns cykelvägnät ter sig dock i stor utsträckning underutvecklat och i viss mån eftersatt underhållsmässigt.

En utbyggnad och upprustning behövs såväl inom kommunens tätorter, som mellan dessa.

För detta behövs långsiktiga planer både vad gäller ekonomi/investeringsnivåer och en prioritering av sträckningar för utbyggnad samt en åtgärdsplan för underhåll av befintligt nät.

 
Centerpartiet i Gnesta föreslår därför att:

*
En långsiktig, 10-årig, investeringsplan, för utbyggnad av gång- och cykelvägnätet i hela kommunen upprättas.

* En likaledes långsiktig drift- och underhållsplan för, såväl befintliga som tillkommande objekt, upprättas.

* Att planerna hålls levande och revideras regelbundet, exempelvis var mandatperiod.

Gnesta 2012-04-11
Håkan Ekstrand Mats Klasson Lena Lindberg

måndag 10 september 2012

Vräkning av barnfamiljer


Interpellation till kommunstyrelsens ordförande  Johan Rocklind(S) angående vräkning av barnfamiljer!

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen har endast fyra av tio kommuner idag rutiner för att förebygga vräkning av barnfamiljer. Det visar den första öppna jämförelser av kommunernas arbete mot hemlöshet. Då Gnesta synes sakna rutiner inom området, finns det all anledning, att få ett svar på när detta kan åtgärdas!
” Inga barn ska behöva tvingas bort från sina hem. För att hindra att barnfamiljer vräks och hamnar utanför den ordinarie bostadsmarknaden är det viktigt att kommunerna arbetar förebyggande, säger Annika Remaeus, utredare på Socialstyrelsen.
Trots det saknar sex av tio kommuner en aktuell, skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin för hur socialtjänsten ska förhindra att barnfamiljer vräks. Det framkommer av Socialstyrelsens öppna jämförelser av hur kommunerna år 2011 arbetade mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.
– Säkerställda rutiner är en viktig förutsättning för att kommunerna ska kunna agera aktivt och snabbt vid en första signal om att en barnfamilj riskerar att bli avhyst från sin bostad. Det kan handla om att ha ett bestämt arbetssätt när familjen till exempel inte har betalat hyran i tid, säger Annika Remaeus vidare.”
Här nedan redovisas Socialstyrelsens frågor och Gnesta kommuns svar:
1. Finns uppsökande verksamhet?                                                                           Ja
2. Finns plan för arbete mot hemlöshet?                                             Nej
3. Rutiner som förhindrar vräkning av barnfamiljer?                   Nej
4. Finns samverkansavtal med bostadsföretag                                  Nej
5. Finns avtal hur enskild person hanteras mellan
    kommun och bostadsföretag?                                                                              Nej
6. Förekommer akut hemlöshet eller behov av mer
    långsiktiga lösningar?                                                                                            Nej
 Jag vore med anledning av denna undersökning tacksam för svar om den nuvarande majoriteten avser att förbättra planeringen och situationen för potentiella hemlösa eller personer i starkt behov av ny bostad.
Då jag personligen känner personer i akut behov av bostad är jag även direkt intresserad av aktuellt läge av personer med akut eller långsiktigt behov av egen bostad i kommunen!
Bostadssituationen måste ju vara relativt ansträngd då det kan komma fler än 40 sökande i attraktiva kommunlägen.
Denna interpellation är ställd till kommunstyrelsens ordförande då varken socialnämndens ordförande eller 1:e vice ordförande är medlem av kommunfullmäktige.
Laxne dag som ovan
 Göran Benedicks
Ledamot av kommunfullmäktige(FP)

lördag 8 september 2012

Interpellation om busstrafik i norra Gnesta

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind(S) angående borttagning av busstrafiken mellan Gnesta och Mariefred!
  
Busstrafiken mellan två av Sörmlands mest expansiva kommuner Gnesta och Strängnäs har de senaste åren försämrats allt mer. I den senaste busstidtabellen har man till och med tagit bort alla turer lördagar och söndagar, vilket drabbar 350 fastigheter norr om Laxne.

Vid valet 2010 lovade de rödgröna och inte minst miljöpartiet, att busstrafiken skulle förbättras i Gnesta. Facit finns nu till allmänt beskådande, där trafiken till Ånhammar buss 511 är helt borta. Direkttrafiken till Flen buss 789 tas bort liksom direkttrafiken via Björnlunda från Gnesta tätort till Nyköping buss 725.

Till yttermeravisso har man nu ytterligare urholkat trafiken från Gnesta till Mariefred (Läggesta stn) buss 543 än mer. Borttagande av morgonturen från Läggesta innebär att man inte kan åka från norra kommundelen till Gnesta tätort förrän tidigast 17.15 på eftermiddagen framme i Gnesta 18.05. Med möjlighet att ta tåg t ex till Stockholm. Någon återresa till norra Gnesta är inte aktuell samma dag då sista bussen gick redan 16.10 från tätorten.

Det värsta är att all busstrafik till norra Gnesta nu är helt borttaget även på lördagar och söndagar. Det innebär att över 350 fritidsfastigheter plötsligt saknar alla förbindelse med omvärlden. En skandalös åtgärd.
.
När vi köpte vår fastighet 1973 fanns det 7 turer i vardera riktningen på vardagar och 4 på lördagar och söndagar. Nu är det noll! De senaste lördags- och söndagsturerna försvann i augusti i år!

För den som tycker att vi är orättvisa med denna beskrivning rekommenderar vi läsning av hösttidtabellerna för Sörmlands län år 2009 (alliansmajoritet) och 2012 (rödgrön majoritet), vilket påvisar att det ibland är diskrepans mellan vad som utlovas i valrörelse och vad som sker i praktiken.

Det känns uppenbart att majoritetspartierna i Gnesta kommun S-V-MP nu överger de skattebetalare, som bor utanför tätorten med denna Stureplans-politik, som är ovärdig Gnesta kommun!

Mina frågor till dig:

  1. Tänker du göra något åt detta och hur länge skall många behöva gå till och från Laxne norrut!

  1. Hur har du tänkt att de barn, som vill gå på skolor i Mariefred eller Strängnäs skall komma dit?

  1. Hur har du tänkt att det skall gå att utveckla Laxne samhälle när man skär av livlinorna till den närmsta servicen 10 km bort i Mariefred?
  
Göran Benedicks
Ledamot av kommunfullmäktige(FP)