fredag 22 mars 2013

I SN ... "Gnestas S-politiker sviker våra arbetslösa ungdomar"


I gårdagens Södermanlands Nyheter hade vi i Alliansen ett "Inlägg utifrån"

”Gnestas S-politiker sviker arbetslösa ungdomar”
Inom Alliansen i Gnesta har vi under två års tid lyft frågan om hur (S) och (MP) tänkt hantera alla våra ungdomar som står utan arbete.
Under förra mandatperioden arbetade vi med att ge konkreta arbetstillfällen inom kommunen i det s.k. GO-projektet, och 2010 avsatte vi pengar från överskottet för att få ut denna viktiga åldersgrupp på arbetsmarknaden.

Men efter majoritetsskiftet 2011 har allt detta helt gått i stå. De avsatta pengarna har alltså hela tiden väntat på att få göra nytta, dvs få ut ungdomarna i arbetslivet. Men pengar ”på kontot” gör ingen nytta, när det nu saknas vilja från våra ledande politiker att göra ”verkstad” av alla fina ord. 

Under 2011 tändes dock ett litet ljus på vår arbetsmarknadshimmel. En utredningstjänst tillsattes på Soc för att kartlägga vilka grupper som var mest utsatta av arbetslösheten i kommunen. Den kartläggningen var klar att läggas fram i december, så att vi snarast möjligt skulle kunna ta de avsatta medlen i anspråk. Vi såg verkligen fram emot att det äntligen skulle börja hända saker.

Men ”Icke sa Nicke”! Av någon outgrundlig anledning kom det ärendet inte upp till beslut på decembersammanträdet. Det kommer inte upp förrän på våren 2013!

Vad händer då? Jo, pengarna finns inte längre kvar, så arbetet kan inte köra igång. Majoriteten är åter på ruta ett!

I stället fattas nu beslut om att denna pengapåse, som Alliansen tidigare avsatt för att få ungdomar i arbete, nu ska paketeras om i fint paket med rödgröna snören och få namnet ”Sociala Investeringsfonder”. Medan ungdomar sitter i kläm ska vi invänta riktlinjer för hur kommunens förvaltningar ska kunna söka pengar för ”tidiga insatser på hemmaplan”. Nu helt plötsligt – med det nya fina namnet och i ny förpackning – heter det att detta är en hjärtefråga för (S) och (MP)! 

Pengarna har funnits där under flera år. Ungdomarna står utan arbete, och ju längre tiden gått, desto fler har de unga arbetslösa blivit enligt senaste siffrorna från arbetsförmedlingen. Men majoriteten står där med händerna i byxfickorna!
För Gnesta kommuns och främst för våra ungdomars skull hoppas vi att majoriteten nu lägger undan prestigen, kavlar upp ärmarna, slutar gömma sig bakom en massa fina ord och vågar ta i frågan. Det är hög tid att vakna nu!

Ann-Sofie Lifvenhage (M) oppositionsråd
Ingrid Jerneborg Glimne (M) 2:e vice ordf. socialnämnden
Bo Wingård (KD) ledamot KS
Sarah Kinberg (FP) ledamot KS
Ingalill Fredriksson (C ) ledamot KS

tisdag 19 mars 2013

SÄRSKILT YTTRANDE till fyra ärenden i KS



 Ärenden:
KS.2013.49  ”Upphävande av medel avsatta i boksluten 2010 och 2011”
KS.2013.53  ”Avsättning till reserv - åtgärder som kan minska kostnader eller öka intäkter på sikt”
KS.2013.44  ”Social investeringsfond”
KS.2012.157  ”Utbildning av personal när det gäller våld i nära relationer – finansiering”

På kommunstyrelsen den 11 mars 2013 fanns det fyra (ovanstående nämnda) ärenden som ”hänger ihop”. Först upphävdes kvarvarande medel som tidigare öronmärkts i budget 2010 och 2011 på  totalt 1,6 miljoner kronor.

Därefter avsattes 0,6 miljoner till en reserv i ett otydligt formulerat  beslut ”för insatser för att minska kostnaderna eller öka intäkterna på sikt”. Av dessa pengar avsattes sedan i ytterligare ett beslut 250.000 kr att användas till medel för utbildning av personal när det gäller våld i nära relationer.

Av de återstående pengarna, 1 miljon kronor, tillskapar sedan majoriteten (S) och (MP) en ”Social investeringsfond” som är till ”för att främja kommunens arbete med tidiga insatser för barn och unga”.

Genom att dela upp ärendena på detta vis verkar det som om (S) och (MP) vill få alla att tro att de har skapat något nytt av medel som ”blivit över” …

Medlen till arbetslösa ungdomar har lagts på annat, nu när de så väl behövdes. Detta trots att arbetslösheten bland unga redan ökat med 37% och den utförliga kartläggningen över arbetslösheten är avslutad och man från soc är redo att sätta igång.

Pengar har funnits öronmärkta från boksluten 2010 och 2011 redo att användas sedan avsättningarna gjordes och vi har från Alliansens partier under lång tid försökt påverka majoriteten att använda dessa pengar till insatser som ger konkret resultat för våra ungdomar.

Alliansen är därför starkt kritisk till borttagandet av medel ”för arbetslösa ungdomar” och det långsamma agerandet från majoritetens sida. Vi anser att de tidigare avsatta medlen borde användas i enlighet med de intentioner om tidiga insatser som beskrevs vid avsättningen för att få bukt med problematiken så effektivt och snabbt som möjligt.

2013-03-14

Ingrid Jerneborg Glimne, (M)
Ingalill Fredriksson, (C )
Sarah Kinberg (FP)                                 
Bo Wingård (KD)
Sven Andersson (M)          
Karin Braathen Gustavsson (M)


                     
                                           
                                                                                                                            
                                                                                                                                                             

söndag 17 mars 2013

Yttrande ... Renovering badhus



Särskilt yttrande till Renovering badhus
Kommunstyrelsen 2013-03-11

 Vi ställer oss positiva till renoveringen av badhuset.

Men det är mycket viktigt att man genomgående tänker på att inte tumma på kravet av handikappanpassade lösningar i ombyggnadsprocessen. Detta är ett krav som inte får tullas på om det blir problem med resurser av någon anledning under arbetets gång. Badhuset ska göras tillgängligt för alla!!!

Vi ser fram emot ett ”nytt” och fräscht badhus med en befintlig bassäng av betong som enligt konsulterad expertis säkerligen klarar 30-40 år till.

Om det vid upphandlingen/projekteringen skulle visa sig att den idag framlagda kalkylen för renoveringen inte håller, måste en renovering av badhuset omprövas till förmån för en nybyggnation.

För Alliansen i Gnesta
Sarah Kinberg (Fp)
Bo Wingård (Kd)
Ingalill Fredriksson (C)
Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Sven Andersson (M)
Karin Braathen Gustavsson (M)