tisdag 31 december 2013

Tack Majoriteten för cykelplan


Insändare i dagens Södermanlands Nyheter:

För att ni ännu en gång lyssnat på oss i Centerpartiet. I april 2012 föreslog vi i en motion att kommunen skulle ta fram en långsiktig gång- och cykelplan, med en plan för underhåll och nu är den snart HÄR!
”Cykeln som transportmedel ökar stort i Sverige … Både miljö- och folkhälsoperspektiv talar för att trafikplanering bör prioritera gång- och cykeltrafik där detta är effektivt och genomförbart.
Gnesta kommuns cykelvägnät ter sig dock i stor utsträckning underutvecklat och i viss mån eftersatt underhållsmässigt. En utbyggnad och upprustning behövs såväl inom kommunens tätorter, som mellan dessa.
För detta behövs långsiktiga planer både vad gäller ekonomi/investeringsnivåer och en prioritering av sträckningar för utbyggnad samt en åtgärdsplan för underhåll av befintligt nät”, skrev vi i vår motion!
Ingalill Fredriksson (C)
Lena Lindberg (C)

Motion: Tag fram en övergripande IT-plan



Tag fram en övergripande IT-plan för Gnesta kommun, med en särskild plan för förskolan och grundskolan.

Digital kompetens är en av EU:s nyckelkompetenser, en kompetens som är nödvändig i vårt allt mer digitala samhälle. Det är viktigt att digitalt lärande finns med i all undervisning och att moderna verktyg blir en naturlig del av det som används i klassrummet.

Många kommuner är framgångsrika med sina digitala satsningar, och rätt använda, ger de våra duktiga pedagoger möjlighet att arbeta på nya sätt och hjälpa fler barn att lära sig mer. I Gnesta kommun finns god tillgång på datorer, Ipad, och Smartboard finns i alla förskolor och grundskolor, men vi saknar en plan för investeringar och fortbildning.
En rapport från Skolverket kring IT-användning i skolan, visar att tillgången på modern teknik ökar, men även att lärare behöver fortbildning.

Enligt Barn- och utbildningsnämndens Framtidsplan, ”Kommer arbetet med att öka antalet datorer och läsplattor fortgå i verksamheterna.”
För 2014 finns 275 000 kronor för att göra nyinvesteringar. Och 3 miljoner finns i planen för att byta ut gamla och trasiga Undervisningsdatorer/AV-utr.

Centerpartiet i Gnesta föreslår därför att

·        En övergripande IT-plan arbetas fram för hela kommunen.
·        En särskild plan tas fram för Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde.
·        Planerna ska innehålla program för fortbildning, reinvesteringar och nyinvesteringar.

Vi hoppas på en process där övergripande diskussioner förs med samtliga partier för att få en gemensam plan för framtiden.


2013-12-27
Håkan Ekstrand (C)
Ingalill Fredriksson (C)

Långsiktig gång- och cykelplan/ april 2012

Motion
Till kommunfullmäktige i Gnesta kommun

Långsiktig plan för gång- och cykelvägnätet i Gnesta kommun

Cykeln som transportmedel ökar stort i Sverige. Gnesta kommun utgör inget undantag. Cykelns andel av transportarbetet kan ökas genom att göra satsningar på ett sätt som gör cykeln attraktivare som transportmedel, exempel vis genom ökat underhåll och utbyggnad av cykelvägar. Både miljö- och folkhälsoperspektiv talar för att trafikplanering bör prioritera gång- och cykeltrafik där detta är effektivt och genomförbart.
Gnesta kommuns cykelvägnät ter sig dock i stor utsträckning underutvecklat och i viss mån eftersatt underhållsmässigt.
En utbyggnad och upprustning behövs såväl inom kommunens tätorter, som mellan dessa.
För detta behövs långsiktiga planer både vad gäller ekonomi/investeringsnivåer och en prioritering av sträckningar för utbyggnad samt en åtgärdsplan för underhåll av befintligt nät.

Centerpartiet i Gnesta föreslår därför att:

En långsiktig, 10-årig, investeringsplan, för utbyggnad av gång- och cykelvägnätet i hela kommunen upprättas.
En likaledes långsiktig drift- och underhållsplan för, såväl befintliga som tillkommande objekt, upprättas.
Att planerna hålls levande och revideras regelbundet, exempelvis var mandatperiod.

Gnesta 2012-04-11

Håkan Ekstrand                Mats Klasson                    Lena Lindberg

fredag 20 december 2013

Särskilt yttrande: BoU:s Framtidsplan 2014-2016



Dnr: BOUN.2013.179

Ärende: Framtidsplan 2014 - 2016
Vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 17 december 2013 hanterades Framtidsplan med budget för 2014 för Barn- och utbildningsnämnden.

I och med att vi från Alliansen lämnade ett alternativt budetförslag inför budget 2014 med delvis andra prioriteringar än framskrivet budgetalternativ från majoriteten S, V, MP deltar vi nu inte i beslutet av Framtidsplan för Barn- och utbildningsnämnden.

Detta då vårt förslag till ramar ser annorlunda ut vilket även medför att vi har andra möjligheter att göra satsningar men även gör andra nerdragningar än i nu gällande rambudgetförslag.

Genom omprioritering inom Kommunstyrelseförvaltningen, Barn- och utbildningsnämnden och Socialnämnden tillsammans med en rejäl sänkning av kommunens utbetalningar till politiska arvoden skapar vi utrymme för satsningar inom för oss prioriterade områden, i enlighet med vårt alternativa budgetförslag.

I vårt budgetförslag har vi för Barn- och utbildningsnämnden gjort utökade prioriteringar med:

  • Fler lärare i klassrummet genom ett projekt med två lärare i klassrummet - både till större tillgänglighet för eleverna, men även som en fort av kompetensutveckling för vår personal i auskultationsform. 
  • Utökad tid för barn till arbetslösa och föräldralediga till 20 timmar per vecka.

Alliansen i Gnesta 2013-12-18

Ingalill Fredriksson (C)
Karin Braathen Gustafsson (M)
Elin Agnsjö (FP)
Erik Granquist (C)                                   

Särskilt yttrande: Ställningstagande angående Liljedalshemmet


Diarienummer SN.2013.173

Det är med glädje – samt med stor förvåning – som vi konstaterar att den styrande majoriteten i Gnesta, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, nu tagit sitt förnuft till fånga och insett och beslutat sig för att gå på Alliansens förslag: att förorda byggandet av ett nytt äldreboende som ersättning för det gamla landstingsägda Liljedalshemmet.

Alliansen hade med ett nytt boende i sitt budgetförslag för 2014, men fick då inget gehör från majoriteten som då fortsatt ville satsa på att bygga om Liljedalshemmet.

I detta förslag, som S och MP då röstade emot, har Alliansen bl.a. med en projekteringskostnad på 400.000 kr för ett nytt äldreboende.

Nu när – till vår glädje – majoriteten ändrat sig och väljer att gå på Alliansens förslag om nybyggnation, finns inga pengar anslagna till projekteringen i budgeten från S och MP.
Vi kan också beklaga att det, som vanligt, funnits en beslutsvånda hos majoriteten som gjort att viktiga ärenden kommer fram till beslut som extra ärenden utan underlag till ett extra insatt nämndsmöte, och med omedelbara justeringar vidare till extra insatt KS och vidare upp till Kommunfullmäktige samma dag!

Vi anser att Socialdemokraternas och Miljöpartiets sätt att styra på detta sätt är direkt skadligt och oseriöst visavi verksamheterna i Gnesta kommun.
Vi skulle uppskatta om majoriteten istället hade hanterat frågan på ett mer demokratiskt sätt och inbjudit oppositionen till gemensamma möten och därmed kunnat uppnå och verka för en samsyn i denna, för Gnestas medborgare, så viktiga framtidsfråga.


Gnesta 2013-12-16

Ann-Sofie Lifvenhage (M), Ingrid Jerneborg Glimne (M), Bengt Christiansen (M),
Sibylle Ekengren (M), Carl Rosenqvist (M), Sven Andersson (M), Anders Norström (M),
Karin Braathen Gustavsson (M),
Håkan Ekstrand (C), Mats Klasson (C), Lena Lindberg (C),
Sarah Kinberg (FP), Kerstin Grenthe (FP)
Bo Wingård (KD) 

torsdag 19 december 2013

Särskilt yttrande, Socialnämnden


Diarienummer SN.2013.154 och SN.2013.173

Liljedalshemmet och Framtidsplan 2014

Det är med glädje – samt med stor förvåning – som vi konstaterar att den styrande majoriteten i Gnesta, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, nu tagit sitt förnuft till fånga och insett och beslutat sig för att gå på Alliansens förslag: att förorda byggandet av ett nytt äldreboende som ersättning för det gamla landstingsägda Liljedalshemmet.

Alliansen hade med detta förslag i sitt budgetförslag för 2014, men fick då inget gehör från majoriteten som då fortsatt ville satsa på att bygga om Liljedalshemmet.

Anledningen till att vi inom Alliansen inte deltar i Socialnämndens budgetförslag och framtidsplan, enligt modell från S och MP, är att vi naturligtvis i stället står bakom vårt eget grundförslag, som presenterade i KS den 27 oktober och inför KF den 11 november. I detta förslag, som S och MP då röstade emot, har Alliansen bl.a. med en projekteringskostnad på 400.000 kr för ett nytt äldreboende.

Nu när – till vår glädje – majoriteten ändrat sig och väljer att gå på Alliansens förslag om nybyggnation, finns inga pengar anslagna till projekteringen i budgeten från S och MP.
Vi kan också beklaga att det, som vanligt, funnits en beslutsvånda hos majoriteten som gjort att viktiga ärenden kommer fram till beslut som extra ärenden utan underlag till ett extra insatt nämndsmöte, som i sin tur också beror på uppskjutet beslut kring hela budget– och framtidsplanen.

Vi anser att Socialdemokraternas och Miljöpartiets sätt att styra är skadligt och oseriöst visavi verksamheterna i Gnesta kommun.

2013-12-16

Ingrid Jerneborg Glimne (M)              
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Lill Björk (C)
Kerstin Grenthe (FP)
Bo Wingård (KD)

måndag 2 december 2013

Särskilt yttrande: Framtidsplan 2014-2016 KoT



Kultur- och tekniknämnden 2013-11-27
Dnr: KOT.2013.389


Ärende: Framtidsplan 2014 – 2016 för kultur- och tekniknämnden


Vid kultur- och tekniknämndens sammanträde 27 november 2013 hanterades Framtidsplan för 2014 -2016 för kultur- och tekniknämnden.

I och med att vi från Alliansen lämnade ett alternativt budetförslag inför budget 2014 med delvis andra prioriteringar än framskrivet budgetalternativ från majoriteten S, V, MP deltar vi nu inte i beslutet av framtidsplan för kultur- och teknikförvaltningen.

Detta då vårt förslag till ramar ser annorlunda ut vilket även medför att vi har andra möjlighet att göra satsningar men även gör andra nerdragningar än i nu gällande rambudgetförslag.

Genom omprioritering inom Kommunstyrelseförvaltningen, Barn- och utbildningsnämnden och Socialnämnden tillsammans med en rejäl sänkning av kommunens utbetalningar till politiska arvoden skapar vi utrymme för satsningar inom för oss prioriterade områden, i enlighet med vårt alternativa budgetförslag.

I vårt budgetförslag har vi för Kultur- och teknikförvaltningen gjort utökade prioriteringar med:

  • Utökat föreningsstöd samt möjlighet att ha ett samarbete med kulturföreningar kring utsmyckningen i våra tätorter.

  • GC väg till Klemmingen med iordningställd tältplats, renovering av hopptorn och omklädningsrum.

  • Utökade medel till VA, vägunderhåll och snöröjning.

Alliansen i Gnesta 2013-11-29
  
Håkan Ekstrand (C)                                                      
Anders Norström (M)                                                    
Marian Ahlberg (FP)
Sven Andersson (M)                                              
Tomas Damgaard (KD)