tisdag 20 december 2011

Reservation till förmån för elevpengen på KF

Kommunfullmäktige, måndagen den 19 december 2011
Ärende: Ny barnpeng utifrån beslut i Framtidsplan 2012 – 2014
S-V-MP väljer i detaljbudgetförslaget för 2012 i att lägga 2 miljoner till att höja barnpengen. Detta trots att vi i jämförelse med övriga kommuner i landet har en förhållandevis hög barnpeng redan i dagsläget.
Vi i Alliansen anser att man istället bör titta över hur dagens barnpeng används i verksamheterna, att vi effektiviserar där så är möjligt och på så sätt frigör medel för eventuella önskade satsningar.
Vi reserverar oss mot att de två miljonerna läggs på barnpengen, vill att de istället läggs på elevpengen för grundskolan.
Här kan vi se att Gnesta kommun i dagsläget ligger under genomsnittet i riket vilket torde berättiga till en höjning av elevpengen, för att ytterligare fokusera på en höjning av kvaliteten på undervisningen i grundskolan.

 2011-12-19
Ann-Sofie Lifvenhage (M)          Ingrid Jerneborg Glimne (M)       Rune Nilsson (M)
Jonathan Olsson (M)                    Sibylle Ekengren (M)                    Anders Norström (M)
                            
Karin Braaten Gustavsson (M)   Carl Rosenquist (M)                      Håkan Ekstrand (C)
Mats Klasson (C)                           Lena Lindberg (C)                         Göran Benedicks (FP)
Sarah Kinberg (FP)                        Bo Wingård (KD)                           Johanna Lantto Thorsin (M)
Per Löfgren (M)                             Sven Andersson (M)                     Dan Glimne (M)
                            
Agneta Andersson (C)                  Ingalill Fredriksson (C)                 Göran Lundbom (FP)
                            
Marian Ahlberg (FP)                     Ingegerd Johansson (KD)             Bengt-Göran Landström (KD)

söndag 11 december 2011

Interpellation beträffande Laxne vägförening

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind

För ett antal år sedan erbjöd kommunen sig att överta driften av vägsamfälligheterna i de tre kommunorterna Laxne, Björnlunda och Stjärnhov. Så kom dock inte att ske för Laxne vägförening. För knappt två år sedan beslutade vägförenings årsmöte, att begära att kommunen övertar driften av vägarna i Laxne samhälle. Under 2010 och 2011 har beredning pågått i ärendet.

Den 20 april 2011 behagade Kultur- och tekniknämnden besluta att övertaga vägnätet i Laxne fr o m 1 januari 2012 samt att i princip sköta vägunderhållet framgent. Ärendet har sedermera uppenbarligen fastnat i Kultur- och tekniknämnden av okända orsaker.

Vid nämndens sammanträde den 23 november 2011 redovisades, att plankostnader i ärendet skulle uppgå till ca 150.000 kr och att lantmäteriförrättningen skulle kosta 100.000 kr. Enligt förvaltningen har man begärt att vägföreningen skall betala 100.000 kr för lantmäteriförrättning och i övrigt anser sig inte Kultur- och tekniknämnden, att kunna inrymma dessa kostnader i sin driftbudget, vilket säkert har fog för sig. Ärendet togs dock ut ur agendan vid sagda sammanträde!

Vid senaste kommunstyrelsesammanträde den 5 december äskade alliansen vid behandling av fördelning av 2010 års överskott, att medel för övertagande av Laxne vägförening skulle disponeras av detta överskott. Detta ogillades av KS ordförande, som menade att ärendet inte hade kommit tillräckligt långt för detta och var i övrigt osäker huruvida vem, som skulle betala!

Mina direkta frågor blir då:

  1. Om nu vägföreningen skall övertagas per 1 januari 2012. Är det då inte lämpligt att beslut fattas senast vid kommunfullmäktige den 19/12 2011 före övertagandet!

  1. Kommunen har begärt 100.000 kr från vägföreningen för lantmäterikostnad. Hur har man tänkt sig att denna förening, som lever på ett kommunbidrag på ca 50.000 kr varje år skall ha dessa medel tillgängliga? Skall man belasta de primära medlemmarna med ett pålägg på 1.000 kr? I sammanhanget är det värt att notera att vägföreningen svarar för skötsel av vägar, som även används allmänt av befolkningen inom Gåsinge-Dillnäs.

  1. Kan inte krav enligt två betraktas, som en form av mildare utpressning mht föreningens ekonomi?

  1. Av vilken anledning skall Kultur- och tekniknämnden svara för fastighetsregleringskostnader på sin driftbudget? Mig veterligen regleras alltid sådana kostnader via kommungemensamma kostnader!

  1. Varför vill inte kommunstyrelsens ordförande behandla Laxne på samma vis som Björnlunda och Stjärnhov behandlats? Vi vet att t ex fastighetsregleringen inom Stjärnhov har kostat kommunen flera miljoner kr. Är det skillnad på Laxne och andra kommundelar?

Göran Benedicks(FP)

Ledamot av kommunfullmäktige

måndag 5 december 2011

Elevpeng i stället för barnpeng!

Reservation 
Kommunstyrelsen, måndagen den 5 december 2011
Ärende: Ny barnpeng utifrån beslut i Framtidsplan 2012 – 2014
S-V-MP väljer i detaljbudgetförslaget för 2012 i att lägga 2 miljoner till att höja barnpengen. Detta trots att vi i jämförelse med övriga kommuner i landet har en förhållandevis hög barnpeng redan i dagsläget.


Vi i Alliansen anser att man istället bör titta över hur dagens barnpeng används i verksamheterna, att vi effektiviserar där så är möjligt och på så sätt frigör medel för eventuella önskade satsningar.
Vi reserverar oss mot att de två miljonerna läggs på barnpengen, vill att de istället läggs på skolpengen för grundskolan.

Här kan vi se att Gnesta kommun i dagsläget ligger under genomsnittet i riket vilket torde berättiga till en höjning av elevpengen, för att ytterligare fokusera på en höjning av kvaliteten på undervisningen i grundskolan.

2011-12-05
Ann-Sofie Lifvenhage (M)  Ingrid Jerneborg Glimne (M)          Rune Nilsson (M)
Ingalill Fredriksson (C)       Göran Benedicks (FP)                    Bo Wingård (KD)
Jonathan Olsson (M)          Håkan Ekstrand (C)       Sarah Kinberg (FP)       



söndag 4 december 2011

Gnestas socialdemokrater utan taktkänsla

Insändare i Södermanlands Nyheter:

Ju tidigare man som barn börjar spela ett musikinstrument, ju enklare blir det att utveckla och fördjupa sin musikaliska talang. Forskningen visar även på hur musikundervisning i tidig ålder kan underlätta barns inlärningsförmåga, inte minst när det kommer till logik. Med anledning av detta har Moderaterna i Gnesta föreslagit att musikundervisningen och alla andra aktiviteter i Gnesta kommuns kulturskola ska erbjudas från första klass. 

På kommunfullmäktiges möte den 14 november röstades vår motion igenom och både kommunalrådet Johan Rocklind (S) samt Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Ann-Christin Alderbrant (S) gick upp i talarstolen för att lovorda förslaget om musikundervisning för yngre barn. Bland annat sade man att man nu var på gång att köpa in nya musikinstrument. 

Men precis som deras partiledare verkar Socialdemokraterna i Gnesta byta ståndpunkt lite från dag till dag. På Barn- och Utbildningsnämndens möte en vecka senare tänkte Socialdemokraterna minsann inte ändra i riktlinjerna för att göra det möjligt för alla barn som så önskar att få instrumentundervisning från första klass. Trots Alliansens protester vek sig inte den rödgröna majoriteten, trots att de en vecka tidigare uppenbarligen varit av en annan uppfattning.

Att man nu inte gör som man säger, att låta fler barn få spela instrument, är självklart ett svek mot alla de barn som skulle må bra av mer musikundervisning och för de som vill blir duktiga musiker. Dessutom är det juridiskt problematiskt att nämnderna i Gnesta kommun plötsligt inte följer kommunfullmäktiges beslut.


Jonathan Olsson (M)
Ledamot i Barn- och Utbildningsnämnden