tisdag 19 mars 2013

SÄRSKILT YTTRANDE till fyra ärenden i KS



 Ärenden:
KS.2013.49  ”Upphävande av medel avsatta i boksluten 2010 och 2011”
KS.2013.53  ”Avsättning till reserv - åtgärder som kan minska kostnader eller öka intäkter på sikt”
KS.2013.44  ”Social investeringsfond”
KS.2012.157  ”Utbildning av personal när det gäller våld i nära relationer – finansiering”

På kommunstyrelsen den 11 mars 2013 fanns det fyra (ovanstående nämnda) ärenden som ”hänger ihop”. Först upphävdes kvarvarande medel som tidigare öronmärkts i budget 2010 och 2011 på  totalt 1,6 miljoner kronor.

Därefter avsattes 0,6 miljoner till en reserv i ett otydligt formulerat  beslut ”för insatser för att minska kostnaderna eller öka intäkterna på sikt”. Av dessa pengar avsattes sedan i ytterligare ett beslut 250.000 kr att användas till medel för utbildning av personal när det gäller våld i nära relationer.

Av de återstående pengarna, 1 miljon kronor, tillskapar sedan majoriteten (S) och (MP) en ”Social investeringsfond” som är till ”för att främja kommunens arbete med tidiga insatser för barn och unga”.

Genom att dela upp ärendena på detta vis verkar det som om (S) och (MP) vill få alla att tro att de har skapat något nytt av medel som ”blivit över” …

Medlen till arbetslösa ungdomar har lagts på annat, nu när de så väl behövdes. Detta trots att arbetslösheten bland unga redan ökat med 37% och den utförliga kartläggningen över arbetslösheten är avslutad och man från soc är redo att sätta igång.

Pengar har funnits öronmärkta från boksluten 2010 och 2011 redo att användas sedan avsättningarna gjordes och vi har från Alliansens partier under lång tid försökt påverka majoriteten att använda dessa pengar till insatser som ger konkret resultat för våra ungdomar.

Alliansen är därför starkt kritisk till borttagandet av medel ”för arbetslösa ungdomar” och det långsamma agerandet från majoritetens sida. Vi anser att de tidigare avsatta medlen borde användas i enlighet med de intentioner om tidiga insatser som beskrevs vid avsättningen för att få bukt med problematiken så effektivt och snabbt som möjligt.

2013-03-14

Ingrid Jerneborg Glimne, (M)
Ingalill Fredriksson, (C )
Sarah Kinberg (FP)                                 
Bo Wingård (KD)
Sven Andersson (M)          
Karin Braathen Gustavsson (M)


                     
                                           
                                                                                                                            
                                                                                                                                                             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar