tisdag 1 mars 2011

Interpellation ... "Upphörande av vårdnadsbidrag"

till Kukkamariia Valtola Sjöberg,
förste vice ordförande i BoU-nämnden (samt KS)

I kallelsen till årets första BoU-nämnd finns ett ärende med rubriken ”Upphörande av vårdnadsbidrag” på dagordningen.

Vi är inte förvånade. Den gamla (S)-oppositionen har konsekvent stretat emot när den förra Allians-majoriteten velat erbjuda medborgarna valfrihet. (V) har tidigare hållit en lägre profil, men inför valet skruvades tonläget upp, och på SN:s insändarsida har nye gruppledaren t o m ifrågasatt om vissa enskilda förskolor överhuvudtaget ska få finnas med som alternativ, när kommunen informerar föräldrarna.

Mer förvånande är då att (MP) nu ställer sig bakom ett beslut av detta slag, när man i deras valmanifest faktiskt kan läsa följande:

4. Barnomsorg och skola
4.1 Vi är för valfrihet i barnomsorgen och vi vill att barngrupper i barnomsorg och förskola ska vara tillräckligt små för att ge utrymme både för säkerhet och pedagogiska inslag.

Utifrån detta perspektiv blir det nu intressant för barnfamiljerna att få svar på följande frågor:

1. Hur menar du att ett borttagande av vårdnadsbidraget bidrar till ökad ”valfrihet i barnomsorgen”?

2. Hur ser du på de enskilda förskolornas framtid i Gnesta kommun? Kan de räkna med att få fortsätta sin verksamhet som förut, eller planerar ni i den rödrödgröna majoriteten för begränsningar i valfriheten även för dessa?

Kanske funderar nu någon på om det är möjligt att interpellera en vice ordförande. Låt mig då påminna om att vi vid KF i december 2010 öppnade för just den möjligheten - Se §57 i den reviderade arbetsordningen! – och det känns spännande att få vara med och pröva denna nyordning i en för mig och mitt parti högst angelägen fråga.


Gnesta 2011-02-18
Bo Wingård
Kristdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar