torsdag 17 mars 2011

Upphörande av vårdnadsbidrag/ RESERVATION

Kommunstyrelsen 2011-03-14
Diarienummer: BOU.2011.12

Sedan 2008 har man, som småbarnsförälder bosatt i Gnesta kommun, haft en ökad valfrihet att med hjälp av vårdnadsbidrag stanna hemma lite längre med sitt barn än vad föräldraförsäkringen täcker.

Vårdnadsbidraget har sökts för ett 80-tal barn som stannat hemma alltifrån några månader extra till maxtiden då barnet fyllt tre år. Allt för att ge ökade möjligheter för att övergången mellan föräldraledighet och barnomsorg ska vara så mjuk som möjligt. Barn är olika och för vissa barn är barnomsorg i grupp en möjlighet att utvecklas socialt i samspel med andra redan från ett års ålder fullt möjligt, medan andra barn behöver tryggheten i hemmet lite längre.

De 3000:- skattefritt /månad /barn (mellan 1 och 3 år) som vårdnadsbidraget innebär, måste anses vara en billig penning för kommunen om vi jämför med vad samma barn skulle kosta i barnomsorg. Men framför allt ger det, enligt vår syn, en ökad möjlighet för föräldrar att få inflytande och valmöjlighet till vad som är bäst för just deras barn.


I handlingarna till Kommunstyrelsens sammanträde 2011-03-14 saknar vi

* Konsekvensbeskrivning med analys av hur ett borttagande av vårdnadsbidraget påverkar de barn som beslutet berör
* Ekonomisk kalkyl
* Motivering till framtagandet av ärendet - även ur ett barnperspektiv

Redan vid Barn & Utbildningsnämndens sammanträde 2011-02-21 efterfrågades ovanstående av Alliansens ledamöter. Tyvärr kan vi inte finna några kompletterande, mer klargörande fakta i kommunstyrelsehandlingarna 2011-03-14 varpå vår önskan om ovanstående kvarstår.

Vi anser att beslutet drabbar dem som behöver en mjukare start i livet och med utgångspunkt från detta reserverar vi oss, och uppmanar S-V-MP att börja tänka på barnens bästa istället för på de pengar man tror sig kunna tjäna på desamma.


Kommunstyrelsens ledamöter för Alliansen

Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Rune Nilsson (M)
Ingalill Fredriksson (C)
Bo Wingård (KD)
Göran Benedicks (FP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar