tisdag 8 november 2011

Stopp för tung genomfartstrafik genom Gnesta centrum

Motion
Utveckling av Gnesta centrum är en viktig del för kommunens ansikte utåt. För att möjliggöra en mer trivsam och säker miljö i centrumkärnan anser vi att tung genomfartstrafik behöver ledas bort från de centrala delarna.

Att skylta vid rondellerna med förbjuden tung genomfartstrafik och istället leda den tunga trafiken via förbifarten för transport till/från ex. Maskinvägen/Industrivägen/Mariefredsvägen skulle öka säkerheten i centrum samtidigt som vi sparar på miljön med minskat antal start och stopp, inbromsningar och accelerationer.

Vi har även många boende utmed Västra och Östra Storgatan vilka klagar på den tunga och snabba trafiken som sker ”inpå husknuten” - framför allt under morgnar men även under resterande del av dygnet. Ett förbud mot genomfart med tunga fordon skulle minska belastningen på vägen och öka de boendes känsla av bygata istället för genomfartsled.

Ett förbud och därmed omskyltning skulle även vara till fördel för chaufförerna av den tunga trafiken då de inte skulle behöva passera en centrumkärna med människor som korsar vägen för shopping på vardera sidan av gatan samt den ökade risken för utspringande barn ett centrum innebär.

För att göra Gnesta centrum och V:a och Ö:a Storgatan lugnare och mer trafiksäkra
Föreslår vi att all tung genomfartstrafik stoppas genom Gnesta centrum och iställlet leds via förbifarten med hjälp av skyltning vid infartsrondellerna.

2011-11-03

Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Håkan Ekstrand (C)                                                               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar