fredag 1 juni 2012

Motion: Studentmedarbetare

Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun

Centerpartiet vill införa en ny, villkorad anställningsform i LAS – Studentmedarbetare – efter dansk modell. Det är viktigt att högskole- och universitetsstudenter kan, parallellt med studierna, arbeta på arbetsplatser hos potentiella arbetsgivare. Arbetsplatserna ska vara direkt knutna till den utbildning som studenten går. Studenterna är värdefulla medarbetare. De arbetar för en lägre lön men i övrigt samma villkor som andra medarbetare på arbetsplatsen. På det sättet får studenten en fot in, meriter och erfarenheter, samt möjlighet att bygga karriären under högskoletiden, men även efter examen då en ordinarie anställning väntar.

Syftet med studentmedarbetare är att underlätta för ungdomarna i övergången från studier till arbete. Å andra sidan strävar alla arbetsgivare efter att hitta kompetenta medarbetare och det är en konkurrensfördel att få kontakt med studenter redan under deras studietid. Att införa studentmedarbetare stärker och utvecklar Gnesta kommun till en attraktiv arbetsgivare, samtidigt som det stärker kommunens varumärke.

Region Skåne införde systemet med studentmedarbetare i mars 2011. En uppföljning visar på att både studenter och arbetsgivare är nöjda med de timmars arbete som har erbjudits. Det är bättre att ha en fot i arbetslivet än två utanför.

Centerpartiet förslår Kommunfullmäktige besluta:

 att       införa ett system med Studentmedarbetare som ger studenterna en fot in i arbetslivet.


Bakgrund
När man pratar om ungdomsarbetslöshet så syftar man till personer mellan 15 och 24 år. Mycket tyder på att vi har en problematik kring ungdomars inträde på den svenska arbetsmarknaden. Men detta är inget nytt fenomen för Sverige. Problemet finns sedan lång tid tillbaka.  Ungdomsarbetslösheten i Sverige ligger över snittet för EU och det råder även stora skillnader mellan arbetslösheten bland unga och äldre.

Under februari 2012 var cirka 25 % arbetslösa mellan 15 och 24 år. Många unga missgynnas med all säkerhet av nuvarande hårt reglerade arbetsrätt med bland annat ”sist in, först ut principen”.

Utanförskapet är ytterligare ett sätt att beskriva arbetsmarknaden. Till denna grupp räknas alla som inte har ett ordinarie arbete, men som skulle kunna ha det. I Socialstyrelsens rapport om ekonomiskt bistånd hamnar Sörmland sämst i klassen under samtliga kategorier. Andelen unga vuxna med ekonomiskt bistånd ligger på 15,4 procent. Ett högt värde jämfört med rikssnittet på 8,8 procent.


Mats Klasson (C)       Lena Lindberg (C)        Håkan Ekstrand (C)

KF dec 2012 ... återremiss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar