tisdag 26 februari 2013

"Utredning av länsbyte"


Reservation
Kommunfullmäktige 2013-02-18
Dnr: KS.2013.23

Ärende: Utredning av länsbyte

Vid kommunfullmäktiges sammanträde 18 februari 2013 hanterades ärendet att låta kommunchefen genom en inhyrd konsult låta utreda ett eventuellt länsbyte för Gnesta kommun – från Södermanlands län till Stockholms län.
Att ges möjlighet att folkomrösta i denna viktiga fråga är för oss i Alliansen ett självklart val. Lika självklart har det varit för oss under hela denna flera månader långa resa – att en folkomröstning ska ske så snart som möjligt och att vi, likt Trosa, önskat ha dörren öppen för att göra en länsbytes- ansökan inför 2015, under förutsättning av folkomröstningens resultat ger detta utslag.
Tyvärr blev vi varse vid kommunstyrelsens sammanträde i januari att den politiska enighet som vi från Alliansen värdesatte kring hanteringen av denna viktiga fråga var som bortblåst.
Vi anser det viktigt att inte stänga några dörrar innan vi fått mer fakta i frågan och yrkade därför vid kommunfullmäktige den 18 februari att vi parallellt med att utredningen arbetas fram anmäler att vi avser genomföra en folkomröstning i juni månad.
När så utredningen finns som underlag, senast i april enligt framskrivet förslag till beslut, har vi möjlighet att antingen genomföra folkomröstningen två månader senare eller rent av helt avstå - om sådana uppgifter framkommer i utredningen att det vore mycket ofördelaktigt för Gnesta att byta län.
Inom Alliansen anser vi att en folkomröstning bör genomföras så snart som möjligt för att ha möjlighet att göra gemensam sak med Trosa. Räknar man baklänges i tid från årsskiftet 2014/12015 samt tar hänsyn till de beslut som behöver fattas inom olika instanser bör en folkomröstning genomföras i juni månad för Gnesta kommuns invånare. För att få genomföra en folkomrösning måste denna anmälas 3 månader i förväg - vilket innebär att vi på KS och KF kunde fatta detta beslut, omgående anmäla en folkomröstning, ta del av resultatet av den beställda rapporten i april och därefter fatta beslut om vi går vidare och genomför folkomröstningen eller väljer att avbryta processen.
S-V-MPs val att inte gå vidare med en anmälan om folkomröstning vid ovan nämnda kommunfullmäktige innebär ett nej till omröstning 2013 och därmed ett nej till länsbyte 2014/2015 – oavsett utgången av en framtida fortsatt process.
Att företrädare från majoriteten i talarstolen dessutom påstår att våra medborgare inte är kapabla att fatta beslut i frågan, att påstå att tidsplanen inte håller utan att ens ha gjort allt i vår makt för att möjliggöra detta samt att återigen dra en strategiskt viktig fråga i långbänk  - är för oss helt oacceptabelt.

Med hänvisning till ovanstående reserverar vi oss mot beslutet till framskrivet förslag till att enbart beställa en utredning av konsekvenserna av ett länsbyte till förmån för eget förslag med en tredje ”att-sats” att anmäla att vi avser genomföra en folkomröstning i länsbytesfrågan.

Alliansen i Gnesta 2013-02-21

fredag 15 februari 2013

Snabba ryck ...!

Vår motion:
"Utreda möjligheterna till annan lösning för
reningsverk i Laxne"

* E-postades in till kommunen 12.26 i dag
* Bekräftelse från registrator 12.55
*********

14.34 fick jag meddelande om att kommunen lagt ut följande på sin Hemsida:

Utredning om vatten- och avloppsledning från Laxne till Gnesta
I arbetet med att ta fram en strategisk plan för vatten- och avloppsförsörjningen i Gnesta kommun, som Kultur och teknikförvaltningen gör, ser kommunen nu anledning att utreda en vatten- och avloppsledning från Laxne förbi Vängsö och Norrtuna till Gnesta med omnejd.

HÄR kan ni läsa hela ...

Utreda möjligheterna till annan lösning för reningsverket i Laxne

Motion till Kommunfullmäktige i Gnesta:

Behovet av nytt reningsverk i Laxne har varit en aktuell och viktig fråga i kommunen under de senaste åren. Vi har inhämtat information kring placering av nytt reningsverk och fått två huvudalternativ presenterade. Det ena vid Spårbacken och det andra i närheten av nuvarande placering.  Av ekonomiska skäl valde en enig kultur o tekniknämnd att förorda alternativet i närheten av det befintliga. En miljökonsekvensbeskrivning av huvudalternativen är under upprättande.

Många boende i Laxne har kontaktat oss och önskat en placering enligt  Spårbacken-alternativet.
Då andra alternativ till lösning för Laxnes rening inte utretts samt att vi i ett tidigare skede fått information om en överkapacitet för Gnesta reningsverk önskar vi få utrett möjligheterna att ansluta Laxne till Gnestas reningsverk.

Om ovanstående lösning är genomförbar vill vi att man i samband med detta även ser över möjligheten att lägga fiber till Laxne, tillgodose tidigare inlämnade medborgarförslag och motioner då det gäller cykelväg till Klemmingsberg/Norrtuna samt se över möjligheterna att ansluta även ex. Hammarbosäter och övriga sommarstugeområden till reningsverket.

Vi föreslår därför

att   Gnesta kommun snarast möjligt gör en snabbutredning för att hitta/utesluta andra möjliga alternativ till reningsverkslösning för Laxne med omnejd.

att   även titta på synergieffekter där andra i motionen beskrivna förslag kan tillgodoses.

 Gnesta 2013-02-14
 Alliansen i Gnesta
genom
Ann-Sofie Lifvenhage (M) Oppositionsråd
Håkan Ekstrand (C) 2:e vice ordf. Kultur och tekniknämnden
 PS ... Läs även HÄR
                                                                                      

måndag 11 februari 2013

Motion: Rökfri arbetstid

Allt fler kommuner och landsting väljer att införa rökfri arbetstid. Idag har 6 av 10 kommuner och flertalet av landstingen redan infört rökfri arbetstid som ett led i kommunernas, landstingens och de fackliga organisationernas gemensamma strävan att skapa en hälsofrämjande arbetsmiljö och en hälsosam miljö i våra verksamheter.

Både arbetsgivare och medarbetare har mycket att vinna på rökfri arbetstid i sin strävan att värna om den egna och andras hälsa. Samtidigt ska brukare i våra verksamheter inte behöva utsättas för rökpartiklar varesig genom röklukt eller genom partiklar som fastnat i kläder.
*         Personalen är den viktigaste tillgången i verksamheten. Undersökningar visar att tre av fyra   
    rökare vill ha hjälp att sluta röka och merparten av de kommuner som infört rökfri arbetstid
    erbjuder sina anställda avvänjningsstöd. (Rapport SKL 2011)
*         Det handlar både om förbättra arbetsmiljö - att minska risken för att anställda ska utsättas
    för rök i sin arbetsmiljö samt att brukare av välfärdtjänster ska slippa utsättas för rök och röklukt.

*         Kommunens medarbetare ska vara förebilder då de möter invånare i olika sammanhang som
    t ex elever och förskolebarn, patienter.
*         Det är även för vår kommun en fråga om trovärdighet då vi aktivt arbetar med hälsofrågor.

*         Vi ska kunna erbjuda en verksamheten - lokaler, utrustning och material - utan röklukt.

Tobakslagen säger att varje arbetsplats aktivt ska arbeta för att minimera risken för passiv rökning. Rökfri arbetstid (arbets- och paustid) innebär att ingen ska utsättas för tobaksrök på sitt arbete.

Vi föreslår därför:
att   Gnesta kommun snarast möjligt inför rökfri arbetstid
att   Gnesta kommun som arbetsgivare stöttar medarbetare som önskar sluta   
        röka genom att erbjuda rökavvänjningsstöd.

 Gnesta 2013-01-30
Alliansen i Gnesta
genom Ann-Sofie Lifvenhage (M)                                                                           

torsdag 7 februari 2013

Samverkan mot klotter


Till Kommunfullmäktige, Gnesta

MOTION
Det finns tyvärr exempel på att människor som funderat på att flytta till Gnesta bildligt talat
vänt i dörren, när de fått syn på hur centralt placerat klotter (tags etc) förfulat stadsbilden. Självklart har vår kommun anledning att stävja klotter, och för några år sedan antogs en plan för hur detta bäst skulle kunna ske. Numer är det mycket sällan klottret får sitta kvar någon längre tid på t ex skolor och andra offentligt ägda fastigheter eller anläggningar.

     Men detta löser inte det problem som beskrevs inledningsvis, för en mycket stor del av de
regelbundet nedklottrade väggar i ”skyltläge”, vilka nu förfular vårt samhälle, ägs av andra än kommunen. För dessa privatpersoner blir kostnaden och/eller besväret för att sanera dessa attraktiva klotterytor inte rimlig att bära, så därför får klottret stå kvar – med den effekt på allmänintrycket jag skissade inledningsvis …
     Finns det en lösning på detta, en lösning som inte bryter mot kommunallagens krav på likabehandling? Ja, jag tror det.
     Steg ett blir att identifiera var dessa nerklottrade fasader i ”skyltläge” finns samt vilka som äger dem. Detta blir ju i princip samma process som när kommunen funderar vilka tidningar eller andra media man vill utnyttja för information och marknadsföring, eller hur?
     Steg två blir att förhandla med fastighetsägarna om priset för att få hyra dessa ytskikt för kommunens räkning. Jag tror inte hyran behöver bli mycket mer än en symbolisk enkrona…
     Steg tre blir att hålla även denna yta ren enligt samma princip som för kommunens egna fastigheter. Eller kanske – permanent eller periodvis – låta måla och utsmycka den i enlighet med någon form av estetiskt mer accepterade grundkrav. (Art Lab har just presenterat en del intressanta idéer apropå det senare.)
     På så sätt kan vi få ett Gnesta som mer attraherar än skrämmer bort presumtiva inflyttare.
     Med detta som bakgrund yrkar jag 

att      Gnesta kommun beslutar påbörja ett arbete i enlighet med intentionerna i motionens ovan beskrivna trestegsmodell.

Gnesta 2013-02-06
Bo Wingård, Kristdemokraterna, Gnesta