tisdag 26 februari 2013

"Utredning av länsbyte"


Reservation
Kommunfullmäktige 2013-02-18
Dnr: KS.2013.23

Ärende: Utredning av länsbyte

Vid kommunfullmäktiges sammanträde 18 februari 2013 hanterades ärendet att låta kommunchefen genom en inhyrd konsult låta utreda ett eventuellt länsbyte för Gnesta kommun – från Södermanlands län till Stockholms län.
Att ges möjlighet att folkomrösta i denna viktiga fråga är för oss i Alliansen ett självklart val. Lika självklart har det varit för oss under hela denna flera månader långa resa – att en folkomröstning ska ske så snart som möjligt och att vi, likt Trosa, önskat ha dörren öppen för att göra en länsbytes- ansökan inför 2015, under förutsättning av folkomröstningens resultat ger detta utslag.
Tyvärr blev vi varse vid kommunstyrelsens sammanträde i januari att den politiska enighet som vi från Alliansen värdesatte kring hanteringen av denna viktiga fråga var som bortblåst.
Vi anser det viktigt att inte stänga några dörrar innan vi fått mer fakta i frågan och yrkade därför vid kommunfullmäktige den 18 februari att vi parallellt med att utredningen arbetas fram anmäler att vi avser genomföra en folkomröstning i juni månad.
När så utredningen finns som underlag, senast i april enligt framskrivet förslag till beslut, har vi möjlighet att antingen genomföra folkomröstningen två månader senare eller rent av helt avstå - om sådana uppgifter framkommer i utredningen att det vore mycket ofördelaktigt för Gnesta att byta län.
Inom Alliansen anser vi att en folkomröstning bör genomföras så snart som möjligt för att ha möjlighet att göra gemensam sak med Trosa. Räknar man baklänges i tid från årsskiftet 2014/12015 samt tar hänsyn till de beslut som behöver fattas inom olika instanser bör en folkomröstning genomföras i juni månad för Gnesta kommuns invånare. För att få genomföra en folkomrösning måste denna anmälas 3 månader i förväg - vilket innebär att vi på KS och KF kunde fatta detta beslut, omgående anmäla en folkomröstning, ta del av resultatet av den beställda rapporten i april och därefter fatta beslut om vi går vidare och genomför folkomröstningen eller väljer att avbryta processen.
S-V-MPs val att inte gå vidare med en anmälan om folkomröstning vid ovan nämnda kommunfullmäktige innebär ett nej till omröstning 2013 och därmed ett nej till länsbyte 2014/2015 – oavsett utgången av en framtida fortsatt process.
Att företrädare från majoriteten i talarstolen dessutom påstår att våra medborgare inte är kapabla att fatta beslut i frågan, att påstå att tidsplanen inte håller utan att ens ha gjort allt i vår makt för att möjliggöra detta samt att återigen dra en strategiskt viktig fråga i långbänk  - är för oss helt oacceptabelt.

Med hänvisning till ovanstående reserverar vi oss mot beslutet till framskrivet förslag till att enbart beställa en utredning av konsekvenserna av ett länsbyte till förmån för eget förslag med en tredje ”att-sats” att anmäla att vi avser genomföra en folkomröstning i länsbytesfrågan.

Alliansen i Gnesta 2013-02-21

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar