tisdag 26 november 2013

Särskilt yttrande: Ekonomiskt läge 2013 och 2014



Ärende: BOUN.2013.169
Redovisning av ekonomiskt läge 2013 och förutsättningar inför 2014.

Vi i Alliansen har, ända sen i våras, frågat efter åtgärder för att få budget i balans eftersom nämnden är skyldig att vidta åtgärder så snart en avvikelse befaras eller konstateras.
Vid nämndens sammanträde i juni beslöts att ta i anspråk reserver/”övrigt” inom förskola och grundskola och förvaltningschefen fick också i uppdrag att uppmana förskolechefer och rektorer att hålla budget. Det togs inte något politiskt beslut om specifika åtgärder.

I nämndens delårsrapport visade prognosen för helår att underskottet ökat från - 4 miljoner i april till – 7,2 miljoner i augusti. Underskottet härrörde från både förskolan och grundskolan. Enligt rapporten hade ”åtgärder vidtagits och antalet årsarbetare hade minskat med ca 10 årsarbetare”.
Var besparingar gjorts framgick inte, inte heller hur många personer som slutat, eller någon redovisning till oss politiker över hur besparingarna kommer att påverka verksamheterna.

Nu i elfte timmen ska vi få en sammanställning, ”förvaltningen ska till nämnden i december redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att få en budget i balans under 2013.” Samtidigt kommer nämnden att få veta hur majoriteten ska klara 2014 års budget. Vi välkomnar redovisningen från 2013 och att nämnden nu tar sitt ansvar för budgeten.

Grundskolan kommer enligt prognosen att få ett underskott på nästa 7 miljoner. Det innebär att elevpengen till kommunens skolor 2013 blir högre än den 2013-01-24 beslutade. Vilket innebär att elevpengen till fristående skolor borde höjas. Detta i enlighet med likhetsprincipen och alla barns lika värde.
  
2013-11-24

Ingalill Fredriksson (C)
Karin Braathen Gustavsson (M)
Mattias Eldros (M)
Elin Agnsjö (FP)
Ingegerd Johansson (KD)
Erik Granqvist (C)

fredag 8 november 2013

Motion "Kommunen bör anställa arbetslösa"



 Vi ser att det trots flera insatser från Arbetsförmedlingens (AF) sida tyvärr fortfarande finns många människor i Gnesta kommun som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden. För att berika vår kommun och samtidigt arbeta med ovanstående problematik anser vi att kommunen i ett första steg borde visstidsanställa ca 15 personer per halvår.
Detta kan på ett fördelaktigt sätt ske genom att kommunen nyttjar reglerna kring t.ex. ”Särskilt anställningsstöd (SAS), ”Förstärkt särskilt anställningsstöd (FSAS), ”Instegsjobb” eller ”Nystartsjobb”.

Genom anställningen skulle de personer som på så vis får en chans på arbetsmarknaden kunna återfå ett mer ”normalt” liv med fasta rutiner, arbetskollegor, sammanhang i tillvaron mm. Dessutom skulle det, för de personer som kommit hit från andra länder ges möjlighet att öva och utveckla sina kunskaper i svenska språket och knyta svenska kontakter för ömsesidigt utbyte.

Den kostnad som uppstår i kommunen kommer med stor sannolikhet att bidra till minskat ekonomiskt bistånd i ungefär motsvarande grad. Dessutom kommer personerna, när anställningen upphör, kunna få ett arbetsintyg, referenser, en erfarenhet av arbetet, rätt till viss a-kassaersättning samt vara mer anställningsbar på den ordinarie arbetsmarknaden.

Lämpliga områden för dessa extra resursjobb borde kunna vara äldreomsorg, förskoleverksamhet, vaktmästeriet, gata-park, extra vuxenresurser i skolan mm.

Med hänvisning till ovanstående föreslår vi:

Att personalchef/personalavdelningen får i uppdrag:
  • att i samarbete med AF så snart som möjligt visstidsanställa ca. 15 personer för arbete i kommunen
  • att anställningarna ska vara i sexmånadersperioder av de som står långt från arbetsmarknaden och uppbär försörjningsstöd

Gnesta den 7 november 2013

Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Motion "Giftfri vardag kräver handling"



De senaste åren har larmrapporterna om farliga ämnen i kläder, mat och kosmetika duggat tätt. Många som försöker undvika farliga ämnen, för sina barn eller egen del, vet att det inte är lätt.
Forskningen visar allt tydligare att den ökande användningen av farliga kemikalier och mixen av de ämnen vi utsätts för är skadlig för vår hälsa och miljö. Ett exempel är hormonstörande ämnen som kan återfinnas i såväl schampo som tandkräm, som kan leda till försämrad spermiekvalitet och större risk för folksjukdomar som diabetes och bröstcancer. Det här är helt ohållbart. 

Centerpartiet vill öka takten i arbetet att avgifta vardagen för oss själva och våra barn. Vi arbetar för att fasa ut giftiga ämnen i vardagen och stärka utvecklingen av giftfria alternativ.
Farliga ämnen finns i nästan allt som vi kommer i kontakt med. De finns i kläderna vi har på oss, elektroniken vi ständigt är nära, möblerna vi vilar i, maten vi äter, vattnet vi dricker, golvmattor som vi går på eller leksaker som våra barn leker med.  
Endast för en bråkdel av kemikalierna finns fullgod information om deras påverkan på hälsa och miljö. I normalfallet testas ämnena dessutom ett och ett och inte utifrån att de flesta av oss utsätts för en cocktail av olika ämnen varje dag.
Som förälder och konsument kan man inte vara expert själv. Man måste kunna räkna med att det vi köper inte är farligt. 

Centerpartiet arbetar för hållbarhet på alla områden och vår uppgift är särskilt angelägen idag. 

Vi föreslår att Gnesta kommun tar fram en åtgärdsplan för förskola och skola för att:

  • ·        Inventera förekomsten av produkter och material som innehåller miljögifter,
  • ·        Ersätta giftiga material med giftfritt material
  • ·        Använda krav på giftfria produkter i all offentlig upphandling

2013 11 07

Centerpartiet
Håkan Ekstrand
Mats Klasson
Lena Lindberg
Agneta Andersson
Ingalill Fredriksson

fredag 1 november 2013

Särskilt yttrande angående "Samtal om planering av Liljedalshemmet"



Socialnämnden 2013-10-29
Dnr: SN.2013.140
  
Vid socialnämndens sammanträde den 29:e oktober fanns ärendet att ge socialförvaltningen i uppdrag att inleda samtal med nya ägarna för Liljedalshemmet att påbörja planeringen av äldreboendets framtid.

Då vi i Alliansen tagit ställning i äldreboendefrågan till förmån för ett nybyggt äldreboende, likt Ekhagen, ser vi ingen anledning att föra några förhandlingar med de nya ägarna kring Liljedalshemmet.

Däremot ställer vi oss positiva till att vi tar kontakt med de nya ägarna och får till samtal kring hur vi på ett hållbart vis, och med våra brukare i centrum, lämnar Liljedalshemmet. Samt att vi nu i god tid innan vårt kontrakt på de redan ombyggda nio vårdplatserna går ut, gör tydligt att vi ämnar använda dessa under kontraktstiden.

Alliansen i Gnesta 2013-10-22

Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Kerstin Grenthe (FP)
Carl Rosenquist (M)