tisdag 26 november 2013

Särskilt yttrande: Ekonomiskt läge 2013 och 2014



Ärende: BOUN.2013.169
Redovisning av ekonomiskt läge 2013 och förutsättningar inför 2014.

Vi i Alliansen har, ända sen i våras, frågat efter åtgärder för att få budget i balans eftersom nämnden är skyldig att vidta åtgärder så snart en avvikelse befaras eller konstateras.
Vid nämndens sammanträde i juni beslöts att ta i anspråk reserver/”övrigt” inom förskola och grundskola och förvaltningschefen fick också i uppdrag att uppmana förskolechefer och rektorer att hålla budget. Det togs inte något politiskt beslut om specifika åtgärder.

I nämndens delårsrapport visade prognosen för helår att underskottet ökat från - 4 miljoner i april till – 7,2 miljoner i augusti. Underskottet härrörde från både förskolan och grundskolan. Enligt rapporten hade ”åtgärder vidtagits och antalet årsarbetare hade minskat med ca 10 årsarbetare”.
Var besparingar gjorts framgick inte, inte heller hur många personer som slutat, eller någon redovisning till oss politiker över hur besparingarna kommer att påverka verksamheterna.

Nu i elfte timmen ska vi få en sammanställning, ”förvaltningen ska till nämnden i december redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att få en budget i balans under 2013.” Samtidigt kommer nämnden att få veta hur majoriteten ska klara 2014 års budget. Vi välkomnar redovisningen från 2013 och att nämnden nu tar sitt ansvar för budgeten.

Grundskolan kommer enligt prognosen att få ett underskott på nästa 7 miljoner. Det innebär att elevpengen till kommunens skolor 2013 blir högre än den 2013-01-24 beslutade. Vilket innebär att elevpengen till fristående skolor borde höjas. Detta i enlighet med likhetsprincipen och alla barns lika värde.
  
2013-11-24

Ingalill Fredriksson (C)
Karin Braathen Gustavsson (M)
Mattias Eldros (M)
Elin Agnsjö (FP)
Ingegerd Johansson (KD)
Erik Granqvist (C)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar