måndag 19 maj 2014

Särskillt yttrande, Årsredovisning



Ärende: Årsredovisning 2013
Diarienummer KS.2014.42

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 12:e maj behandlades Gnesta kommuns årsredovisning för 2013.
Från Alliansen vill vi med detta särskilda yttrande stryka under vår oro över den kostnadsutveckling vi ser för kommunen totalt sett.

Särskilt oroande är kostnadsutvecklingen inom barn och utbildningsnämnden där majoriteten dragit på sig kraftigt förhöjda kostnader utan att till detta kunna knyta några förbättrade resultat eller en arbetsgrupp som upplever lättnader i arbetsbelastning. Med skenande kostnader utan en tydlig politisk styrning som vågar fatta beslut blir det snabbt röda siffror i bokföringen.

Under 2013 har majoriteten räddats av extratillskott i form av bland annat AFA pengar – som ironiskt nog inbetalts under tidigare mandatperioder. Detta är engångsbelopp som vi hellre hade sett att de gått till långsiktiga ställningstagnaden såsom att underlätta för unga att komma ut på arbetsmarknanden, vilket på sikt skulle minska våra utgifter, eller skjuta till den mycket blygsamma sociala investeringsfonden som bland annat ska kunna ge tidiga insatser för barn och unga.

Att räddas av engångspengar är inte långsiktigt gångbart och vi kan bara hoppas att majoriteten inte har för avsikt att köra Gnestas ekonomi i botten med krav på skattehöjningar som följd och att man nu tar sitt politiska ansvar att fatta beslut så att man kan hålla sig till de egna beslutade budgetramarna – utan tillskott från ovan.

Alliansen i Gnesta 2014-05-16

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar