torsdag 5 juni 2014

Kommunens ekonomi!

Särskilt yttrande

 
Ärende: Ekonomiska uppföljningar - kommunen totalt
Diarienummer: KS.2014.44

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 12:e maj behandlades Gnesta kommuns årsredovisning för 2013. Från Alliansen understryk vi då vår oro över kostnadsutvecklingen i kommunen under de senaste åren. Vid dagens sammanträde redovisas den ekonomiska uppföljningen för första delen av år 2014 och tyvärr ser vi samma trend fortsätta.

Barn- och utbildningsnämnden visar en prognos på -1,9 miljoner och man skriver redan nu att det inte kommer kunna hämtas in under resterande del av 2014. Detta sätt att hantera budget, som nu ser ut att vara satt i system, vänder vi oss emot.

När våra kommunala grundskolor inte klarar sig inom angiven budget tillskjuts pengar i form av att få gå med underskott, som täcks av annan verksamhet, vilket i sin tur gör att de fristående alternativens elever inte har samma förutsättningar ekonomiskt som våra kommunala. I det har majoriteten då frångått likabehandlingsprincipen för våra barn och unga.

Återigen vill vi även poängtera att den osäkra post som eventuella AFA-pengar utgör borde ha hanterats utanför budget – istället för som nu finnas inräknade med 5 miljoner som inkomst. Extra pengar av detta slag skulle istället exempelvis kunna gå till de sociala investeringsfonder som med nuvarande mycket blygsamma nivå inte har möjlighet att nyttjas till bland annat arbetsskapande projekt för unga i full utsträckning.

 
Alliansen i Gnesta 2014-06-03

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar