lördag 15 januari 2011

Svar till Malin B

Gnesta 2011-01-13
Hej, Malin!
Tack för ditt brev.

Vi förstår att du är ledsen och besviken över S-V-MP i Gnestas tankar kring vårdnadsbidraget, för det är vi också.

Alliansen införde Vårdnadsbidraget i Gnesta kommun den första juli 2008. Detta då vi ser fördelarna med att beslut kring alla enskilda barns omsorg ska ligga hos de som känner barnen bäst – deras föräldrar.

Vissa barn mår bra av stimulansen att vistas tillsammans med jämnåriga i förskolemiljö, medan andra barn helt enkelt mår bäst av att utvecklas i lugn och ro tillsammans med någon av sina föräldrar i hemmiljö.

Som vi ser det har Gnesta ett stort utbud av barnomsorg, både kommunal och enskild. Vi är stolta över den verksamhet som bedrivs, samtidigt som vi hela tiden vill sträva mot högre mål för våra verksamheter. För oss är vårdnadsbidraget ett sätt att skapa ytterligare ett alternativ till barnomsorg för familjerna med de allra minsta barnen.

Att den nya majoriteten nu föreslår att denna möjlighet tas bort, ser vi som en kraftig försämring och framförallt som en inskränkning i den enskilda familjens valfrihet.

Vårdnadsbidraget är i dag 3 000 kronor skattefritt per barn och månad. Detta kan tyckas lågt då kostnad 2009 för ett barn i Gnestas förskolor, enligt Skolverkats sammanställning, är 128 800 kronor/år. Vi har alltså en kostnad på 36 000 kr per år för ett barn som är hemma med sina föräldrar med vårdnadsbidrag, medan kommunen får kostnader på det tredubbla, om barnet i stället ska vistas i förskola.

Vad är då logiken från S-V-MP? Det undrar vi. Att tvinga in alla barn i samma fålla så tidigt som möjligt? Allt för att skapa fler arbetstillfällen, som bl.a. (V):s toppnamn Mikke Schirén uttrycker det på sin blogg på sn.se. Han glömmer dock att detta är på bekostnad av de barn och föräldrar som inte längre har valet i sin egen hand.

Socialdemokraterna var emot att vi införde vårdnadsbidraget redan under idéstadiet med följande motivering:

”Socialdemokraterna reserverar sig inför den borgliga alliansens införande av vårdnadsbidraget i Gnesta då vi socialdemokrater inte ser några fördelar med. --- Följden med vårdnadsbidraget blir försämrad förskola, Socialdemokraterna vill i stället bygga ut förskolan så de kan anställa fler personal där behoven är som störst…”

Citaten är hämtade från reservationen skriven av Ann-Christin Alderbrant (S) 2008-05-19, numera nytillträdd ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Ännu är inget beslut fattat, för något framskrivet ärende har inte synts till, men eftersom majoriteten bestående av socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet gått ut i media med informationen angående sina planer på att avskaffa vårdnadsbidraget, tror vi att ärendet kommer upp på Barn- och utbildningsnämnden den 21 februari.

Att ta bort en möjlighet för kommuninvånarna att själva välja hur de vill leva sina liv är så långt ifrån Alliansens politik man kan komma. Därför anser vi att vårdnadsbidraget ska finnas kvar i Gnesta kommun, och detta kommer vi att framföra i såväl Barn- och utbildningsnämnden som Kommunstyrelse och Kommunfullmäktige.

Vi svarar gärna om du har ytterligare frågor kring hur vi ställer oss till ovanstående och välkomnar att du hör av dig igen.

Ann-Sofi Lifvenhage (M)
Ingalill Fredriksson (C)
Göran Benedicks (FP)
Bo Wingård (KD)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar