tisdag 30 oktober 2012

Servicetjänsterna inom hemtjänsten

Motion

Med anledning av att Hemtjänsten inom Gnesta kommun under en längre tid inte kunnat nå upp till en rimlig standard för vara sig brukare eller personal föreslog en näst intill enig Socialnämnd den 25 september 2012 att servicetjänsterna inom hemtjänsten skulle läggas ut helt på de privata serviceföretag som blivit godkända av kommunen enligt LOV.

Denna åtgärd vidtogs för att ge kommunen en möjlighet att koncentrera sin verksamhet kring omvårdnad och organisation så att både personal och brukare skulle få en bättre situation.

Det har under denna turbulenta tid dessvärre framkommit flera hårresande berättelser från såväl personal som brukare om hur dåligt vissa delar av hemtjänsten fungerar.

Vi ser det som vår plikt att i främsta fall tillvarata de personers intressen som fått beslut för olika biståndsinsatser, men som i många fall ej fått dessa utförda eller fått dem utförda utan den kvalitet som man kan förvänta.

När nu nämnden tvingats till reträtt och beslutet är upphävt skulle undertecknade fullmäktigeledamöter vilja se denna fråga lyftas för beslut i kommunfullmäktige.

 
Vi föreslår därför

 att   kommunens hemtjänst vad gäller serviceinsatser läggs över på de privata utförare som godkänts av kommunen enligt Lagen om valfrihet (LOV)

att   åtgärden gäller fram tills att kommunens hemtjänst fungerar på ett, för brukarna och de anställda, tillfredställande sätt.

 

Gnesta 2012-10-30
För Alliansen i Gnesta

Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Håkan Ekstrand (C)
Göran Benedicks (FP)
Bo Wingård (KD)

Trygghetsboende i Gnesta kommun

Motion

Sedan flera år tillbaka har det varit diskussioner kring hur våra äldre kommer vilja bo när de inte längre orkar bo kvar i sin villa.

Inom Alliansen var vi heller inte helt nöjda med ombyggnadsbeslutet av Liljedalshemmet och den turbulens som råder kring den ombyggnaden.

Nu är det emellertid hög tid att se framåt och att vara redo för de stora 40-talistkullarna. Vi behöver bygga attraktiva och praktiska lägenheter för äldre som vill flytta till en mindre lägenhet, anpassad till eventuella behov av rollator, lättstädat och med tillgång till den service som man själv bestämmer.

Dessutom kan denna typ av boende stimulera till ökad kontakt och hjälpsamhet mellan de boende som på detta sätt kan bryta en oönskad isolering som annars lätt inträffar när benen inte orkar längre och det är långt till närmaste bekant.

För att möta de behov våra kommuninvånare har – vilka även framförts av våra pensionärsföreningar - föreslår Alliansen

att   kommunen skyndsamt projekterar för byggnation av ett nytt trygghetsboende

 
Gnesta 2012-10-30
För Alliansen i Gnesta

Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Håkan Ekstrand (C)
Göran Benedicks (FP)
Bo Wingård (KD)

fredag 5 oktober 2012

Remiss - åtgärdsplan Östra Storgatan

Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna har samlat sina medlemmar för en gemensam genomgång av förslaget till åtgärdsplan av Östra Storgatan. De synpunkter vi här lämnar är gemensamma från de fyra partierna.

I några fall handlar det om detaljfrågor som kommer att komma in i ett senare skede i arbetet med planen men då medlemmarna anser dem så viktiga väljer vi att lämna dessa redan nu i detta tidiga skede så att de kan beaktas från start.

  • För att öka gångtrafikanternas säkerhet bör de övergångsställen som inte är frekvent använda av en större mängd människor varje dag istället göras om till passagager. Detta för att, enligt nu gällande rön kring trafiksäkerhet vid övergångsställen, inte vagga in gångtrafikanten i en falsk säkerhet.
  • I det fall nya parkeringsplatser kan skapas vid infarten till Bryggeriholmen bör dessa vara så kallade ”Korttidsparkeringar” för besökare ex. till Art Lab och butiker i närområdet.
      
  • Viktigt att nya tydliga parkeringsmöjligheter skapas utmed Östra Storgatan invid Lillsjön. Dessa bör ligga i färdriktningen utmed gatan genom en breddning av asfalteringen som då tillåter parkeringsfickor. Detta för att skapa parkeringsplatser för de som använder båthamnen samt för dem som vill nyttja promenadvägen, den framtida parken och fiskemöjligheterna vi kan erbjuda vid just denna plats.
       
  • Vi bör parallellt med framtagandet av planen samarbeta med övriga förvaltningar som på sikt kan möjliggöra att fler ungdomsarbetstillfällen skapas då skötsel av det planerade nya park och växtlighetsområdena kan skötas löpande under året för att ge invånare och besökare en så trevlig visuell bild av infarten till Gnesta som möjligt. Detta i kombination med att vi behöver få fler unga ut i arbete efter avslutad utbildning.
       
  • För att skapa en enhetlig bild av samhället samt göra det enkelt för bilisten att hålla hastighetsbegränsningarna bör det vara 40 km/h konsekvent genom hela Gnesta tätort från Stop till Vackerby vid infarten till Folkparksstigen förutom ett lågfartsområde kring stationen.
       
  • För att öka trafiksäkerheten vid korsningen Stopp/Statoil bör 60 km/h gälla fram till korsningen öster ifrån (till skillnad från nu liggande förslag med 60 km/h fram till Skillingagatan) och därefter 40 km/h genom hela samhället.
     
  • Centrumkärnan är viktig att göra gemytlig och trafiksäker för fotgängare och cyklister. Här av föreslår vi ett lågfartsområde med ex. annan ytbeläggning på gatan alt. avsmalnad vägbana från Stationen till Kullagatan.
       
  • I enlighet med motion inlämnad till Gnesta Kf är en rondell vid Stopp av hög pris föroritet för oss. Denna cirkulationsplats kan vara relativt enkel med en mindre upphöjnad och pinne i mitten, likt de vi har utmed Skillingagatan. Då övertagandet av Storgatan kan dra ut på tiden anser vi att denna åtgärd bör göras så snabbt som möjligt – även utan ett övertagande av vägansvaret – i enlighet med motionen.
        
  • Vid rondellutsmyckningar bör det finnas med en tanke om Gnestaanknytning för att ytterligare skapa välkomnande, tillhörighet och känsla av enhetligt tänk kring vårt samhälle.
       
  • Vid de övergångsställen som även fortsättningsvis ska vara övergångsställen bör vart och ett bytas ut mot den nya varianten av solcellsdrivna blinkande rörelsestyrda skyltar så att trafikanten ytterligare uppmärksammas på att en gående finns intill övergångsstället.
        
  • Häckar/buskar som ska planeras i centrum och utmed Storgatan bör vara av sådan art att de klarar vinterväghållning samt att de inte ser ovårdade, taggiga och vildvuxna ut.
       
  • Växtlighet såsom i förslaget med häckar eller dylikt för att ”dölja” industri i bostadsbebyggelse är en viktig del i att skapa en trivsam genomfartsgata.
  • De murar som nu finns utmed Storgatan som drabbas av klotter eller dylik förstörelse av utseendet av det gemensamma rummet bör antingen få ett yttre skal av ex. spaljé i trä alt. metall likt de som banverket i dag använder sig av. Alt att kommunen upprättar kontrakt med fastighetsägare om hyra av det yttersta lagret av muren för att möjliggöra att kommunens avtal med klottersanering kan gälla även dessa murar.
  • I förslaget finns ett övergångsställe vid Stopp/Statoil vilket är högt prioriterat för att öka trafiksäkerheten mellan bostadsområdet och busstationen på andra sidan vägen.
        
  • I kommunen finns gällande regler för hur hög ex. växlighet det får finnas invid gatukorsningar för att möjliggöra fri sikt. Detta bör tas i beaktande vid utformningen av nya häckar och träd samt vid redan befintliga murar ex. utfarten från övre delen av Snäckgatan ut på Östra Storgatan.
Efter hänsyn tagen till ovanstående anser vi att förslaget är utmärkt och vi glädjer oss både åt att man i det nya framtagna förslaget till plan för Storgatan tagit med tidigare framtaget materiel ända från början av 2000-talet samt att man nu äntligen efter flera års stiltje tar tag i denna viktiga framtidsfråga för Gnesta kommun.

Alliansen i Gnesta 2012-10-05
genom / Ann-Sofie Lifvenhage

Motion - Trafiksituationen i Laxne

Trafiksituationen i Laxne är inte acceptabel ut säkerhetssynpunkt. Trots hastighetsbegränsningar på 50 och 30 km/tim är det många som håller betydligt högre hastigheter. Tung trafik i form av lastbilstransporter och timmerbilar har ökat betydligt. Frånvaron av trottoarer gör det mycket riskabelt för gång- och cykeltrafikanter, särskilt våra mindre barn. Man får inte vänta med att vidta åtgärder till dess att en allvarlig olycka inträffar!

Föreningen Laxnegården och enskilda Laxnebor har vid ett flertal tillfällen påpekat behovet av skyndsamma åtgärder. Bl a har detta skett genom petitioner till Vägverket och i möten med kommunen, trafikverket och polisen. Det är nu dags att gå från prat till ett konkret förslag med åtgärder.

Förslaget går ut på att placera ut ett antal sk bågskyltar med hastighetsbegränsningsskyltar (se bild) ca 10 st växelvis på höger alt vänster sida av vägen genom Laxne. Skyltarna står på fundament och ska ställas på vägbanan jäms med vägkanten så att de gör intrång på vägbanan. Effekten blir en förträngning av körbanan som man tvingas väja för. Det blir därför svårt att undvika budskapet samtidigt som det blir svårare att mötas i någon högre hastighet.

Kostnaden för en bågskylt med fundament ligger runt 6 000 kr inkl moms. Troligtvis kan kommunen köpa in dessa betydligt billigare. Kostnaden för skyltarna skulle alltså inte överstiga 60 tkr. Därtill kommer kostnaden för utplacering (högst en dag 2 man med lastbil), dvs ca 15 till 20 tkr.

Vid ett tidigare möte med trafikverket där även kommunens representant ansvarig för projektet "Rätt fart i staden" deltog verkade just detta förslag vara något man kunde godta.

 
Med hänvisning till ovanstående yrkar jag att:

·         Gnesta kommun snarast utreder möjligheterna att genomföra hastighetsbegränsande åtgärder för att öka trafiksäkerheten i Laxne.

 
2012-09-12
Ann-Sofie Lifvenhage (M)