fredag 5 oktober 2012

Motion - Trafiksituationen i Laxne

Trafiksituationen i Laxne är inte acceptabel ut säkerhetssynpunkt. Trots hastighetsbegränsningar på 50 och 30 km/tim är det många som håller betydligt högre hastigheter. Tung trafik i form av lastbilstransporter och timmerbilar har ökat betydligt. Frånvaron av trottoarer gör det mycket riskabelt för gång- och cykeltrafikanter, särskilt våra mindre barn. Man får inte vänta med att vidta åtgärder till dess att en allvarlig olycka inträffar!

Föreningen Laxnegården och enskilda Laxnebor har vid ett flertal tillfällen påpekat behovet av skyndsamma åtgärder. Bl a har detta skett genom petitioner till Vägverket och i möten med kommunen, trafikverket och polisen. Det är nu dags att gå från prat till ett konkret förslag med åtgärder.

Förslaget går ut på att placera ut ett antal sk bågskyltar med hastighetsbegränsningsskyltar (se bild) ca 10 st växelvis på höger alt vänster sida av vägen genom Laxne. Skyltarna står på fundament och ska ställas på vägbanan jäms med vägkanten så att de gör intrång på vägbanan. Effekten blir en förträngning av körbanan som man tvingas väja för. Det blir därför svårt att undvika budskapet samtidigt som det blir svårare att mötas i någon högre hastighet.

Kostnaden för en bågskylt med fundament ligger runt 6 000 kr inkl moms. Troligtvis kan kommunen köpa in dessa betydligt billigare. Kostnaden för skyltarna skulle alltså inte överstiga 60 tkr. Därtill kommer kostnaden för utplacering (högst en dag 2 man med lastbil), dvs ca 15 till 20 tkr.

Vid ett tidigare möte med trafikverket där även kommunens representant ansvarig för projektet "Rätt fart i staden" deltog verkade just detta förslag vara något man kunde godta.

 
Med hänvisning till ovanstående yrkar jag att:

·         Gnesta kommun snarast utreder möjligheterna att genomföra hastighetsbegränsande åtgärder för att öka trafiksäkerheten i Laxne.

 
2012-09-12
Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar