tisdag 31 december 2013

Motion: Tag fram en övergripande IT-plan



Tag fram en övergripande IT-plan för Gnesta kommun, med en särskild plan för förskolan och grundskolan.

Digital kompetens är en av EU:s nyckelkompetenser, en kompetens som är nödvändig i vårt allt mer digitala samhälle. Det är viktigt att digitalt lärande finns med i all undervisning och att moderna verktyg blir en naturlig del av det som används i klassrummet.

Många kommuner är framgångsrika med sina digitala satsningar, och rätt använda, ger de våra duktiga pedagoger möjlighet att arbeta på nya sätt och hjälpa fler barn att lära sig mer. I Gnesta kommun finns god tillgång på datorer, Ipad, och Smartboard finns i alla förskolor och grundskolor, men vi saknar en plan för investeringar och fortbildning.
En rapport från Skolverket kring IT-användning i skolan, visar att tillgången på modern teknik ökar, men även att lärare behöver fortbildning.

Enligt Barn- och utbildningsnämndens Framtidsplan, ”Kommer arbetet med att öka antalet datorer och läsplattor fortgå i verksamheterna.”
För 2014 finns 275 000 kronor för att göra nyinvesteringar. Och 3 miljoner finns i planen för att byta ut gamla och trasiga Undervisningsdatorer/AV-utr.

Centerpartiet i Gnesta föreslår därför att

·        En övergripande IT-plan arbetas fram för hela kommunen.
·        En särskild plan tas fram för Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde.
·        Planerna ska innehålla program för fortbildning, reinvesteringar och nyinvesteringar.

Vi hoppas på en process där övergripande diskussioner förs med samtliga partier för att få en gemensam plan för framtiden.


2013-12-27
Håkan Ekstrand (C)
Ingalill Fredriksson (C)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar