tisdag 29 oktober 2013

Efter KS - sammanträdet ...



... ... ... kommunstyrelsen den 21 oktober 2013, lämnade vi i Alliansen tre (3) reservationer och ett (1) särskilt yttrande.

Här får ni länkar till alla fyra + Alliansens budgetförslag 2014:

Alliansens förslag till budget 2014

Särskilt yttrande angående "Delårsrapport 2013 Gnesta kommun"

Reservation angående "Inrättande av utskott för miljö- och hållbarhetsfrågor"

Reservation angående "Näringslivsprogram för Gnesta kommun"

Reservation angående "Framtidsplan 2014 med flerårsplan 2014-2016"


Kommunstyrelsen 2013-10-21
Dnr: KS.2013.202

Vid kommunstyrelsens sammanträde 21 oktober 2013 hanterades Framtidsplan för 2014 vilket även innebär budget för det kommande året inkl. en framtidsplan för åren 2015-2016.

Då kommunen ändrat om budgetprocessen inför 2011 är det mesta arbete förskjutet. Vilket i nuläget innebär att vi i oppositionen inte ges möjlighet till tjänstemännens underlag för respektive förvaltning annat än muntligt under GPF-dagen.

Ur ett demokratiskt perspektiv är detta otillfredsställande.

*  Såväl majoritet som opposition bör ges möjlighet att sätta sig in i det aktuella budgetläget samt få vetskap om konsekvenser för verksamheterna för att kunna göra en hållbar budget.

Genom omprioritering inom Barn- och utbildningsnämnden samt inom Socialnämnden tillsammans med en rejäl sänkning av kommunens utbetalningar till politiska arvoden föreslår vi att följande prioriteringar och satsningar genomförs.

*  Barns och ungas möjlighet till lärande och måluppfyllelse är helt beroende av deras lärare. Att locka de unga studenter som bäst lämpar sig för lärareyrket när de väljer bana i universitetsvärlden ser vi som ett strategiskt viktigt steg i riktning mot Sveriges bästa skola. Gnesta bör vara en föregångare genom en stor lärarsatsning.
         Vi vill införa auskultation för våra lärare där lärare lär av lärare så att två pedagoger finns i klassrummet. Det ger både möjlighet till personlig utveckling hos pedagogerna men även ytterligare stöd för våra elever i deras dagliga lärande.

*  I och med att majoriteten visat ytterst svalt intresse för ett förvärv av Liljedalshemmet från landstingsfastigheter då det var till salu, ägs fastigheten numera av ett norskt riskkapitalbolag. För att möta de önskemål som framförts från medborgare och pensionärenas intresseorganisationer såsom SPF och PRO avsätter vi medel för projekteringskostnader för byggnation av ett nytt äldreboende i Gnesta kommun - att ersätta det nu sålda Liljedalshemmet.

*  Våra äldre medborgare är i allt större utsträckning pigga och många väljer att bo kvar i hemmet med stöd från ex. hemtjänst/hemsjukvård. För att möjliggöra det där lilla extra i form av exempelvis promenader, handla tillsammans med någon, få tidningen uppläst eller varför inte ett parti kort – väljer vi att avsätta extra medel till äldreomsorg/hemtjänst/ väntjänst. Våra äldre ska ha rätt till lite ”guldkant” på sitt liv i Gnesta kommun. Vi ser även att hemtjänsten har svårt att klara sitt viktiga uppdrag med de medel som hittills fördelats av majoriteten och vi tillför därav ytterliga medel i ram för detta ändamål.

*  Den demokratiska processen lämnar i dagsläget mycket att önska i Gnesta kommun. Genom att införa gruppledare för de partier som saknar kommunalråd möjliggör vi för de mindre partierna att sätta sig in i, för kommunen, viktiga frågor.

*  Att komma in på arbetsmarknaden direkt efter slutförd utbildning anser vi är ett framgångsrecept för fortsatt arbete. Att komma in på arbetsmarknaden kan ske på många olika vis och för att stärka den grupp som hittills haft svårast att få ett arbete direkt efter avslutad skolgång avsätter vi medel till projektet - Unga i arbete/nystartsjobb. En del i projektet är att kommunen erbjuder 6 månaders anställningar inom de kommunala verksamheterna vilket såväl innebär en höjning av den kommunala servisen till våra invånare samtidigt som den anställda erbjuds erfarenhet i arbete, möjlighet till referenser inför fortsatt jobbsökande och en möjlighet att vara en del i ett arbetslag med arbetskamrater och allt positivt det innebär.

*  Barn till arbetslösa och föräldralediga får enbart vistas på förskola 15 tim per vecka i Gnesta kommun. Detta är något vi vill ändra på och i ett första steg utöka möjligheten till vistelsetid till 20 timmar per vecka. Barns behov av stimulans i form av socialt umgänge är olika och ska så få vara även då familjen utökas med syskon eller om någon av föräldrarna blir av med sitt arbete.

*  Med grund från de motioner vi lämnat och även medborgarförslag till Gnesta Kommunfullmäktige angående gång- och cykelväg till Klemmingsbergsbadet höjer vi upp GC-vägen på prioriteringsordningen i cykelplanen. Då badplatsen dessutom lämnar ytterligare att önska i form av upprustning kring hopptornet, omklädningsrummen, kioskbyggnaden och tältplatsen tillför vi ytterligare medel för en allmän upprustning.

*  Kultur- och tekniknämnden ges i vårt förslag utökad ram för att vara med och ta tillvara kommunens föreningars verksamhet. Då vi tittar på könsuppdelad statistik finns det endel att önska då det gäller bidrag tillverksamheter med i huvudsak aktiva flickor. I Gnesta kommun pågår även flera spännande projekt ex. konstsanering – vilket satt Gnesta på kartan. Detta är något vi nu satsar medel på för att möjliggöra en hållbar och långsiktig plan.

*  Vårt VA nät och våra vägar står inför stora utmaningar. Vi avsätter medel för 2014 för att ta fram en plan för VA hanteringen samt fortsatt upprustning av undermåliga gator. Hantering av ev snö och halkbekämpning är prioriterat. Detta ska göras med ett jämställdhets perspektiv och för att minimera riskerna för personskador.

Med hänvisning till ovanstående reserverar vi oss mot beslutet till framskrivet förslag till Framtidsplan 2014 och flerårsplan 2015-2016 till förmån för eget rambudgetförslag.

Alliansen i Gnesta 2013-10-21

Ann-Sofie Lifvenhage (M)                     
Ingrid Jerneborg Glimne (M)                                        
Sven Andersson (M)
Karin Braathen Gustavsson (M)             
Ingalill Fredriksson (C)                           
Håkan Ekstrand (C)
Bo Wingård (KD)                                                         
Sarah Kinberg (FP)                                                       
Catrin Cedvén (FP)


Särskilt yttrande angående "Delårsrapport 2013 Gnesta kommun"



Kommunstyrelsen 2013-10-21
Dnr: KS.2013.198
  
Från Alliansens sida är vi djupt oroade över den brist på ansvar som den socialdemokratiska majoriteten och dess stödpartier visar gällande budget- och kostnadsramar, besparingar och beslutade överskottsmål.

Majoriteten har envist, och trots oppositionens försök, flera gånger avvisat att följa kommunens
”Åtgärder vid avvikelser vid budgetuppföljning” som återfinns i Framtidsplanen om att skyldighet att omedelbart vidta åtgärder och återkomma till kommunstyrelsen, om risk finns för befarat underskott. 

Vi saknar nämndordförandernas ansvar och vägledning i såväl Socialnämnden som Barn- och utbildningsnämnden att till förvaltningens verksamheter lämna anvisningar på vilka sparåtgärder som skall vidtas. Istället lämnar man över ansvaret på de enskilda verksamheterna, att efter eget godtycke, dra ner i sina verksamheter. 
Detta är inte att ta politiskt ansvar!

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande lovar t.ex. att det inte kommer sparas in på barn med särskilda behov, men tyvärr är det precis det som händer ute i verksamheten när de snabbt och utan styrning och tidiga sparåtgärder ska åstadkomma underverk och hämta in flera miljoner. 

På detta sätt kan Majoriteten nu skylla allt på verksamheterna istället för på sin egen inkompetens.

Alliansen i Gnesta
2013-10-22

Reservation angående "Inrättande av utskott för miljö- och hållbarhetsfrågor"


Kommunstyrelsen 2013-10-21
Dnr: KS.2013.121

Låt det heta Eko-utskott!

Vi anser att det finns ett behov av att kanalisera de ekologiska och de stora hållbarhetsfrågorna till ett separat utskott. Vi har tidigare tagit beslut om att ingå i Sveriges eko-kommuner och det betyder att vi redan satt ner foten för en långsiktig hantering av strategiska frågor av den kategori som delvis berörs i förslaget.

Däremot utgör namnet på utskottet en allvarlig begränsning för vad det kommer att handla om i ett framtida perspektiv. Som ekokommun har vi anslutit oss till en organisation för Agenda-21 arbete i kommunerna, en organisation som beivrar hantering av strategiska frågor av betydelse för en hållbar utveckling.

Ger vi utskottet ett passande namn redan nu har vi större möjligheter att hantera nuvarande och kommande frågor i enlighet med eko-kommunernas målsättning.
Att dessutom benämna flera nämnder eller utskott med samma namn inom samma kommun men ha olika ansvarsområden, riskerar att förvilla vem som ska tillskrivas. Då vi redan har en Miljö- och Byggnämnd är det därav olämpligt att nu besluta om ytterligare ett Miljö- i benämningen. EKO-utskott klingar därför bättre.

Alliansen i Gnesta
2013-10-22

Reservation angående "Näringslivsprogram för Gnesta kommun"

Kommunstyrelsen 2013-10-21
Dnr: KS.2013.121

Vi reserverar oss mot uttrycket "ett handslag"

I ett i övrigt väl genomarbetat och väl underbyggt och tydligt näringslivsprogram, reserverar vi oss mot användandet av ett uttryck som speglar socialdemokratisk retorik i ett arbete som genomförts över alla partigränser och grupperingar.
Vi föreslår att ordet samverkan används istället för ordet handslag i innehåll och i den löpande texten för att tydliggöra det goda i att samverka över alla partigränser.

Alliansen i Gnesta
2013-10-22

onsdag 23 oktober 2013

Alliansens förslag till budget 2014










Driftsbudgetramar
Ramar

Ramar

2014-2016
2014

2014

                                                      (Belopp i tkr)
Alliansen
Alliansens Kommentarer
(S) (V) (MP)

Kommungemensamma poster
525 208
Not 1, 2 
524 488

Kommunstyrelsen
-39 570
Not 3 
-40 070

Miljö- och byggnämnden
-11 269
Not 14 
-11 069

Barn- och utbildningsnämnden
-250 591
Not 4, 5, 6, 7 
-251 291

Socialnämnden
-195 700
Not 8, 9, 10 
-194 700

Kultur- och tekniknämnden
-26 689
Not 11, 12, 13 
-25 989

Totalt
1 389

1 369






Kommentarer med notangivelse redovisat per nämnd

Kommungemensamma poster




1. Politikerkostnader + 770 000 kr 




2. Införande av gruppledare -50 000 kr







Kommunstyrelsen




3. Processledare önskad sysselsättningsgrad +500 000 kr






Barn- och utbildningsnämnden




4. Projekt – Två lärare i klassrummet, auskultation -100 000 kr utöver utökad ram
5. Driftpåverkan investeringar +500 000 kr


6. Hyreskostnad +300 000 kr




7. Utökad tid för barn till arbetslösa/föräldralediga 20 tim - inom given ram






Socialnämnden




8. Projektering nytt äldreboende -300 000 kr


9. Unga i arbete/nystartsjobb - handledning -200 000 kr


10. Förstärkning av ram/kvalitetshöjning -500 000 kr







Kultur- och tekniknämnden




11. Föreningsstöd, utsmyckning -200 000 kr


12. Klemmingen, prioriterad cykelväg, tältplatser, hopptorn, omklädningsrum -100 000 kr
13. VA, vägar, snöröjning -400 000 kr







Miljö- och byggnämnden




14. Projektering ny brandstation -200 000 kr