S-V-MP väljer i detaljbudgetförslaget för 2012 i att lägga 2 miljoner till att höja barnpengen. Detta trots att vi i jämförelse med övriga kommuner i landet har en förhållandevis hög barnpeng redan i dagsläget.
Husorgan för Gnesta politiska allians av moderater, center- och folkpartister samt kristdemokrater! Här kan du lämna dina idéer, förslag och synpunkter även utan att uppge ditt namn!
tisdag 20 december 2011
Reservation till förmån för elevpengen på KF
S-V-MP väljer i detaljbudgetförslaget för 2012 i att lägga 2 miljoner till att höja barnpengen. Detta trots att vi i jämförelse med övriga kommuner i landet har en förhållandevis hög barnpeng redan i dagsläget.
söndag 11 december 2011
Interpellation beträffande Laxne vägförening
Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind
För ett antal år sedan erbjöd kommunen sig att överta driften av vägsamfälligheterna i de tre kommunorterna Laxne, Björnlunda och Stjärnhov. Så kom dock inte att ske för Laxne vägförening. För knappt två år sedan beslutade vägförenings årsmöte, att begära att kommunen övertar driften av vägarna i Laxne samhälle. Under 2010 och 2011 har beredning pågått i ärendet.
Den 20 april 2011 behagade Kultur- och tekniknämnden besluta att övertaga vägnätet i Laxne fr o m 1 januari 2012 samt att i princip sköta vägunderhållet framgent. Ärendet har sedermera uppenbarligen fastnat i Kultur- och tekniknämnden av okända orsaker.
Vid nämndens sammanträde den 23 november 2011 redovisades, att plankostnader i ärendet skulle uppgå till ca 150.000 kr och att lantmäteriförrättningen skulle kosta 100.000 kr. Enligt förvaltningen har man begärt att vägföreningen skall betala 100.000 kr för lantmäteriförrättning och i övrigt anser sig inte Kultur- och tekniknämnden, att kunna inrymma dessa kostnader i sin driftbudget, vilket säkert har fog för sig. Ärendet togs dock ut ur agendan vid sagda sammanträde!
Vid senaste kommunstyrelsesammanträde den 5 december äskade alliansen vid behandling av fördelning av 2010 års överskott, att medel för övertagande av Laxne vägförening skulle disponeras av detta överskott. Detta ogillades av KS ordförande, som menade att ärendet inte hade kommit tillräckligt långt för detta och var i övrigt osäker huruvida vem, som skulle betala!
Mina direkta frågor blir då:
- Om nu vägföreningen skall övertagas per 1 januari 2012. Är det då inte lämpligt att beslut fattas senast vid kommunfullmäktige den 19/12 2011 före övertagandet!
- Kommunen har begärt 100.000 kr från vägföreningen för lantmäterikostnad. Hur har man tänkt sig att denna förening, som lever på ett kommunbidrag på ca 50.000 kr varje år skall ha dessa medel tillgängliga? Skall man belasta de primära medlemmarna med ett pålägg på 1.000 kr? I sammanhanget är det värt att notera att vägföreningen svarar för skötsel av vägar, som även används allmänt av befolkningen inom Gåsinge-Dillnäs.
- Kan inte krav enligt två betraktas, som en form av mildare utpressning mht föreningens ekonomi?
- Av vilken anledning skall Kultur- och tekniknämnden svara för fastighetsregleringskostnader på sin driftbudget? Mig veterligen regleras alltid sådana kostnader via kommungemensamma kostnader!
- Varför vill inte kommunstyrelsens ordförande behandla Laxne på samma vis som Björnlunda och Stjärnhov behandlats? Vi vet att t ex fastighetsregleringen inom Stjärnhov har kostat kommunen flera miljoner kr. Är det skillnad på Laxne och andra kommundelar?
Göran Benedicks(FP)
Ledamot av kommunfullmäktige
måndag 5 december 2011
Elevpeng i stället för barnpeng!
Ärende: Ny barnpeng utifrån beslut i Framtidsplan 2012 – 2014
S-V-MP väljer i detaljbudgetförslaget för 2012 i att lägga 2 miljoner till att höja barnpengen. Detta trots att vi i jämförelse med övriga kommuner i landet har en förhållandevis hög barnpeng redan i dagsläget.
Ingalill Fredriksson (C) Göran Benedicks (FP) Bo Wingård (KD)
Jonathan Olsson (M) Håkan Ekstrand (C) Sarah Kinberg (FP)
söndag 4 december 2011
Gnestas socialdemokrater utan taktkänsla
Ju tidigare man som barn börjar spela ett musikinstrument, ju enklare blir det att utveckla och fördjupa sin musikaliska talang. Forskningen visar även på hur musikundervisning i tidig ålder kan underlätta barns inlärningsförmåga, inte minst när det kommer till logik. Med anledning av detta har Moderaterna i Gnesta föreslagit att musikundervisningen och alla andra aktiviteter i Gnesta kommuns kulturskola ska erbjudas från första klass.
torsdag 24 november 2011
Yrkanden och reservationer på BoU ...
Yrkande:
Avslag på framskrivet förslag, till förmån för eget förslag …
1. Lägg de två miljonerna på elevpengen, för en höjning av kvaliteten i Grundskolan
Ärende: "Ny barnpeng utifrån beslut i Framtidsplan 2012 – 14"
S-V-MP väljer i detaljbudgetförslaget för 2012 i att lägga 2 miljoner till att höja barnpengen. Detta trots att vi i jämförelse med övriga kommuner i landet har en förhållandevis hög barnpeng redan i dagsläget.
2011-11-21
Ingalill Fredriksson (C) Jonathan Olsson (M) Karin Braathen Gustavsson (M)
Göran Lundbom (FP) Ingegerd Johansson (KD) Lill Björk (C)
(Detta ärende går vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.)
fanns också på Barn- och utbildningsnämndens (BoU) dagordning.
Jonathan Olsson (M) hade ett ändringsyrkande: ”att instrumentundervisning ska erbjudas från åk 1.” Förslaget röstades ner, Jonathan reserverade sig muntligt.
Anledningen till yrkandet är motionen, ”Kulturskola från första klass”, som bifölls på kommunfullmäktige. Förslaget lovprisades av kommunalrådet och ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Ordf. sa även att man ska köpa in instrument!
tisdag 22 november 2011
Aktivt samarbete mellan Grundskolan - Högskolan
För att höja utbildningsnivån i en kommun och se till att det finns kompetent arbetskraft inom kommunen måste man arbeta aktivt med studieinformation. I den nyligen beslutade skolplanen för hela mandatperioden, kan vi konstatera att det enda som finns med är raden …”Samarbete ska även finnas med högskola”
- De studenter som gör praktik i kommunen besöker klasser på mellanstadiet.
- Representanter från Mälardalens Högskola och Södertörns Högskola inbjuds till grundskolan för att prata om/för utbildningsmöjligheter på skolorna.
- Låt även hela grundskoleklasser åka till Högskolorna för att på plats se och få information om framtida utbildningsmöjligheter.
Ingalill Fredriksson (C)
Angående förnyad översiktsplan för Gnesta kommun
Centerpartiet i Gnesta förordar en utbyggnad av vindkraft inom kommunen.
Därför föreslår vi att:
Håkan Ekstrand (C)
Mats Klasson (C)
Lena Lindberg (C)
Agneta Andersson (C)
Ingalill Fredriksson (C)
lördag 12 november 2011
Erbjud kommunanställda utbildning i sparsam körning
tisdag 8 november 2011
Stopp för tung genomfartstrafik genom Gnesta centrum
Ett förbud och därmed omskyltning skulle även vara till fördel för chaufförerna av den tunga trafiken då de inte skulle behöva passera en centrumkärna med människor som korsar vägen för shopping på vardera sidan av gatan samt den ökade risken för utspringande barn ett centrum innebär.
För att göra Gnesta centrum och V:a och Ö:a Storgatan lugnare och mer trafiksäkra
2011-11-03
Håkan Ekstrand (C)
Omfördelning i rambudgeten för Gnesta kommun 2012
2011-11-02
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Ingalill Fredriksson ( C)
Håkan Ekstrand ( C)
Sarah Kinberg (FP)
Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Bo Wingård (KD)
tisdag 18 oktober 2011
Reservation, Framtidsplanen
- Vi yrkar att de två miljonerna istället läggs till skolpengen för grundskolan.
- 1 miljon till Kultur- och tekniknämnden för satsningar till föreningslivet och till underhåll av det lokala vägnätet.
- 1 miljon till Miljö- och byggnämnden till att påbörja arbetet med centrumutvecklingen.
- 800 000 till Socialnämnden för fortsatt satsning till ungdomar som idag står utanför arbetsmarknaden.
Ändringayrkande, Framtidsplanen
Ärende: Framtidsplan 2012 - 2014
Vi föreslår även fullmäktige att de 2,8 miljonerna, som lagts som reserv, fördelas enligt följande:
- 1 miljon till Kultur- och tekniknämnden för
satsningar på föreningslivet och på underhåll av det lokala vägnätet.
- 1 miljon till Miljö- och byggnämnden till att
påbörja arbetet med centrumutvecklingen.
- 800 000 till Socialnämnden för fortsatt
satsning på ungdomar som idag står utanför arbetsmarknaden.
2011-10-17 För Alliansen …
Framtidsplan oviktig för (S) och (MP)?
I min e-post fann jag i måndags kväll ett kort meddelande från socialnämndens sekreterare om att socialnämndens möte, som enligt vår sammanträdesplan var planerat till den 18 oktober, blivit inställt.
För min del blev jag som vice ordförande i nämnden väldigt förvånad eftersom vi vid presidiemötet bara en knapp vecka tidigare planerat mötet, som bl.a. skulle innehålla nämndens Framtidsplan 2012 –2014, inklusive de ekonomiska ramarna och satsningarna.
- Tycker
man inte att det är viktigt med Framtidsplanen?
- Finns
det oklarheter och meningsskiljaktigheter inom de egna leden?
- Varför blev egentligen mötet inställt?
tisdag 13 september 2011
Motion - Gång- och cykelväg till Klemmingsbergsbadet
Kommunstyrelsen: ”Bifalla motionen genom att utreda detta i samband med att program för norra Vackerby tas fram.”
Samhällsbyggnadschefens yttrande finns att läsa i kommunstyrelsens handlingar HÄR … ärende 17
BESLUT: Bifalla motionen genom att utreda detta i samband med att program för Norra Vackerby tas fram,/Kommunfullmäktige
Svar på motion - Införande av läsplattor
Man startar med att en handfull politiker provar läsplattorna, utvärdering görs vid årsskiftet. Därefter tas beslut om läsplattor ska inköpas och till vilka politiker.
Här kan ni läsa motionen ...
BESLUT: Motionen bifalls./ Kommunfullmäktige
torsdag 8 september 2011
Framtidsplan ...?
Vi i oppositionen, M, C, FP och KD reserverade oss både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Här nedan kan ni läsa våra reservationer i sin helhet … och HÄR finns länk till Gnesta kommuns hemsida där ni kan läsa alla handlingar.
Reservation
Kommunstyrelsen 2011-06-20
Dnr: KS2010.13
Ärende: Reviderad framtidsplan för Kommunstyrelsen 2011
Till extrainsatt kommunstyrelsesammanträden 20 juni 2011 fick vi ärendet ”Reviderad framtidsplan för kommunstyrelsen 2011”.
I de handlingar som sändes ut saknades varannan sida och när så kompletterande korrekta handlingar mejlades ut noterades inte att ordinarie ledamöter inte mottog mejlet, vilket i sin tur medförde att handlingarna till detta viktiga ärende dukades vid sittande bord.
Som påtalats av oppositionen vid ett antal tillfällen sedan S-V-MP tillträdde, dukas ärende allt för ofta och i det enskilda fallet reservationen gäller upplevs underlaget till mål för kommunstyrelsen framhastade, med såväl ett flertal innehållsmässiga som språkliga klara felaktigheter.
Att hasta fram mål känns märkligt med tanke på att S-V-MP utökat den politiskt styrande organisationen med dubbla presidieledamöter till sitt förfogande.
Borde då inte dessa åtminstonde kunna presentera väl underbyggda mål för sin verksamhet?
Vid diskussionen under gällande ärende kunde majoriteten dessutom inte svara på ett flertal av de frågor oppositionen ställde kring betydelsen av de så kallade förklaringar till hur de mål KS förvaltning ska arbeta med.
Om de styrande politikerna inte ens är förtrogna med sina egna mål hur ska det då kunna vara en politiskt målstyrd verksamhet.
Ur ett demokratiskt perspektiv är detta givetvis otillfredsställande.
• Samtliga beslutsfattande ledamöter bör ha korrekta handlingar att läsa in sig på för att kunna fatta väl underbyggda beslut.
• Ledamöter bör kunna få svar på frågor rörande handlingarna och dess betydelse innan man går till beslut.
• Vi anser att majoriteten bör lägga eftertanke vid kommunstyrelsens mål, likväl som övriga nämnders mål, då de bör anses vara av sådan dignitet att de inte bara hastas fram till ett extrainsatt sammanträde och dessutom visar sig innehålla rena felaktigheter rörande verksamheten.
I Alliansen anser vi att det saknas ett antal viktiga punkter i S-V-MPs förslag till KS-mål.
Vi yrkade därmed på följande tillägg till befintlig text:
• Ytterligare ett mål för kommunstyrelsen under det övergripande målet: ”Befolkningsutveckling i hela kommunen”
Alliansens yrkande: Gnesta ska vara ett tryggt och säkert samhälle
Vi anser att trygghet och säkerhet för våra medborgare, oavsett ålder, är av stor vikt både för redan boende i kommunen men även för att få fler människor att vilja flytta till vår kommun.
• Tillägg till kommunstyrelsens mål: ”Kontakter med företagen ska präglas av intresse för företagens behov”
Alliansens yrkande: Kommunen ska vara behjälplig med adekvat kunskap.
Visst är intresse viktigt från kommunens sida för företagarnas behov men vi anser inte att ett intresse räcker för att möta företagarnas krav och förväntningar på oss som kommun. För oss är det en självklarhet att vi även så långt det är möjligt ska tillhandahålla adekvat kunskap inom de områden kommunens tjänstmän kan vara behjälpliga jämte mot våra befintliga och nytillkomna företagare.
Utöver de kompletterande och viktiga strategiska punkter för oss i Alliansen yrkade vi på att nedanstående förklaringar under målet ... Få genomslag för Jämställdhetsprojektets intentioner … stryks.
Barn- och äldreperspektivet är centralt
Fokus på medborgare från andra länder
Vi anser att utveckla tillgänglighet och delaktighet som passar alla invånare bör handla om just alla invånare i vårt samhälle.
Med hänvisning till ovanstående reserverar vi oss mot beslutet gällande Kommunstyrelsens reviderade framtidsplan 2011.
Gnesta 2011-06-27
Ann-Sofie Lifvenhage (M) Jonathan Olsson (M) Rune Nilsson (M)
Ingalill Fredriksson (C) Håkan Ekstrand (C)
Göran Benedicks (FP) Sarah Kinberg (FP)
Bo Wingård (KD)
*********************************
Reservation
Kommunfullmäktige 2011-06-20
Dnr: KS2011.5
Ärende: Framtidsplan 2012 med flerårsplan 2013-2014
Vid kommunfullmäktiges sammanträde 20 juni 2011 hanterades framtidsplan för 2012 vilket även innebär budget för det gällande året inkl. en framtidsplan för åren 2013-2014.
Då kommunen ändrat om budgetprocessen inför 2012 är det mesta arbete förskjutet. Vilket i nuläget innebär att vi i oppositionen inte givits möjlighet till tjänstemännens underlag för respektive förvaltning annat än ett grundförslag från den 31 mars - vilket senare visat sig vara en önskelista mer än ett rambudgetförslag.
Ur ett demokratiskt perspektiv är detta otillfredsställande.
• Såväl majoritet som opposition bör ges möjlighet att sätta sig in i det aktuella budgetläget samt få vetskap om konsekvenser för verksamheterna för att kunna göra en hållbar budget
I Alliansen anser vi att de 1 300 000 kronor som i majoritetens budget läggs till ökade politikerkostnader till MP politiker istället bör komma medborgarna till större nytta genom fördelning enligt följande:
• Ökat stöd till föreningar med aktiviteter för barn och ungdomar. En specifik satsning till de föreningar som sysslesätter ungdomar mellan 12 och 18 år. Detta då det är den åldersgruppen vi i dagsläget får flest signaler att de saknar meningsfull fritid med brett utbud av aktiviteter.
Satsningen innebär utökat stöd till Kultur- och teknikförvaltningen med: 400 000 kr
• I den prioritering kommunen gjort angående vägnätets upprustning och utbyggnation prioriterar vi i Alliansen en ny rondell vid den olycksdrabbade korsningen vid Stopp. Här väljer majoriteten istället att avvakta och vänta och istället prioritera en gång och cykelväg till Klemmingsberg. I vår budget avsätter vi pengar för att göra denna gång och cykelväg i enlighet med Håkan Ekstrand ( C)s motion vilket innebär att vi får såväl trafiksäker korsning som trafiksäker gång och cykelväg sommartid till Klemmingsberg.
Satsningen innebär ökat stöd till Kultur och Teknikförvaltningen med: 50 000 kr
• I den senast genomförda medborgarundersökningen önskar kommuninvånarna ett mer tillgängligt och attraktivt centrum.
Satsningen innebär ökat stöd till Miljö- och byggförvaltningen med: 100 000 kr
• Vår nuvarande simhall är i behov av stora investeringar i form av reparationer av större mått men även i behov av uppfräschning för att kunna möta invånarnas behov. Vi anser att det underlag som hittills presenterats innebär en för stor kostnad på renovering utan att för den skull tillhandahålla det våra medborgare kräver av ett moderna badhus. Härav ansätter vi medel för projektering av ett helt nytt badhus.
Satsningen innebär ökat stöd till Kultur- och teknikförvaltningen med: 350 000 kr
• I ett av de kommunövergripande målen är vi politiskt överens om vikten av att hela kommunen ska leva. I dagsläget erbjuds barn och ungdomar boende i ytterområdena mindre utbud av fritidsaktiviteter än de barn och ungdomar boende i centralorten. Vi satsar därför på att få ut aktiviteter som hittills enbart varit kopplade till ungomdsgården i Gnesta även till Björnlunda, Laxne och Stjärnhov.
Satsningen innebär ökat stöd till Kultur- och teknikförvaltningen med: 100 000 kr
• Våra äldre medborgare är i större utsträckning än tidigare pigga och väljer att bo i kvar i hemmet med stöd från hemtjänst m.m. För att möjliggöra det där lilla extra i form av exempelvis en promenad, handla tillsammans med någon, få tidningen uppläst eller varför inte ett parti kort väljer vi att satsa extra medel på att få väntjänsten ytterligare utbyggd med stöd från kommunen.
Satsningen innebär ökat stöd till Socialförvaltningen med: 150 000 kr
Med hänvisning till ovanstående reserverar vi oss mot beslutet till Framtidsplan 2012 och flerårsplan 2013-2014.
Alliansen i Gnesta 2011-06-27 genom
Ann-Sofie Lifvenhage(M) Mats Klasson(C) Göran Benedick (FP) Bo Wingård (KD)
onsdag 7 september 2011
Till Förvaltningsrätten i Linköping
De chefstjänstemän, som vi under förra mandatperioden samarbetade med på ett smidigt sätt, har nu yttrat sig över det ärende vi besvärat oss över. De har, helt utifrån sitt uppdrag att tjäna den sittande majoriteten, skickat in en välformulerad inlaga, som på olika sätt kan tyckas leda i bevis, att vi i oppositionen inte vet vad vi pratar om. Men så illa är det inte!
Det vi främst reagerade över framkom givetvis i vårt ursprungliga överklagansdokument, men när vi nu får chansen, vill vi ytterligare tydliggöra var vi ser brister.
Vi kan leva med att BoU har mandat att förändra lite i skolorganisationen, och redan rektorerna bör ha ett ganska väl delegerat mandat i det fallet.
När vi 2009, då i majoritet, konstaterade att varken elevantal eller ekonomi gjorde det försvarbart att fortsätta med högre årskurser i de tre ”ytterskolorna”, var vi helt inställda på att ett sådant beslut skulle kunna fattas just i BoU-nämnden. Då hävdade emellertid den dåvarande oppositionen att detta bara var ”första spiken i kistan” för en nedläggning, något som aldrig funnits som någon dold agenda från vårt håll. Därmed, menade man, skulle det handla om ett ärende av ”principiell betydelse” enligt §6 i reglementet för Barn- och utbildningsnämnden.
Kanske skulle vi då ha gjort som majoriteten nu gör och drivit igenom beslutet i nämnden? Inför risken att hamna i utdragna processer med överklaganden etc, valde vi dock att föra upp ärendet till KF, även om det innebar en tempoförlust. Under resans gång hade vi dessutom regelbundna kontakter med alla berörda parter för att skapa ett fullgott beslutsunderlag.
Visa av dessa erfarenheter lade vi i KF till en beslutssats för att kommunen inte i framtiden skulle behöva sväva i okunnighet om vilken instans som hade mandat att klubba skolorganisationen utifrån rådande elevantal och ekonomiska läge, dvs BoU. Så långt är vi med i tjänstemännens beskrivning av läget.
Vad har då hänt nu?
Jo, i ett läge när den kommunala ekonomin som helhet definitivt inte har förbättrats och elevunderlaget bara förändrats marginellt, då bygger den nya majoriteten upp en ny skolorganisation med hjälp av helt nya principer för elevpengen!
Om man ändrar ”principer” måste det väl handla om ett ärende av ”principiell betydelse”, eller hur?
Sådana ska, vilket också noterats ovan, behandlas i KF. Att med hänvisning till KF-beslutet i oktober 2009 inte göra det, innebär att flagrant övertolka betydelsen av den beslutssats som handlade om ”förändrade förhållanden”. Den kom ju till för att en framtida återföring av årskurser till ”ytterskolorna” inte skulle behöva klubbas i KF utan i den politiska församling där den hörde hemma – inte för att genomdriva principiellt viktiga förändringar i systemet för elevpeng, förändringar som dessutom utformats på ett sådant sätt att en av tre mindre skolor uppenbart förfördelats.
Detta sistnämnda förhållande borde väl också kunna antas ha en (negativ) ”strategisk betydelse” för den berörda orten och därmed automatiskt höra hemma i fullmäktige, eller hur? Just den typen av problematik som nuvarande majoritet i oppositionsläge protesterade högljutt emot…
Med respekt för demokratin valde vi den gången att föra upp vårt ärende till fullmäktige. Varför väljer nuvarande majoritet att hantera ”principiella” frågor på ett annat sätt?
Utifrån det som framförts ovan kvarstår vårt överklagande.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) Sarah Kinberg (FP)
Ingalill Fredriksson (C) Bo Wingård (KD)
PS. Insänt i slutet av juli 2011 ... svar har ännu inte inkommit!
LÄS ÄVEN VÅ RESERVATION PÅ BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN ...
Interpellation angående kommunens företagsklimat
Kulturskola från första klass
Miljöledningssystem för Gnesta kommun
Motion angående hundrastgård i Gnesta ...
Ny matematiksatsning ska lyfta svenska elever
En femårig satsning från Sveriges Kommuner och Landsting, projektet presenterades på den kommunala Skolriksdagen. Interpellationen som kan läsas HÄR i sin helhet.
HÄR finns svaret från ordf.
Vi som skrivit interpellationen blev inte helt nöjda med svaret, anser att vi inte fick svar på våra frågor ...
torsdag 16 juni 2011
Lika vård - inte för Gnesta!
Jämlikhet i vården verkar definitivt inte vara ett riktmärke för den sittande landstingsledningen Det sparpaket som majoriteten i landstinget har lagt fram är i sig en skymf mot alla oss sörmlänningar. De stora hundratals miljonerna i besparing som föreslås under en 3-årsperiod är i stort sett inte specificerade, kanske beroende på att de är helt orealistiska. Bland de få saker som man specificerat återfinns åtgärder som direkt slår mot de svagaste grupperna.
I Gnesta kommer det inte längre att finnas öppenvårdsmottagning inom psykiatrin och när man ändå är på gång så läggs även BUP-mottagningarna ner i dessa två kommuner. BUP är den verksamhet inom landstinget som tar hand om, samtalar med, stödjer och utreder barn och unga med problem i familj, skola eller övriga sammanhang. Samma beslut kommer även drabba Trosa och med samma förödande konsekvenser.
I en handvändning läggas alltså all denna verksamhet ned för en mycket skör grupp människor.
För denna målgrupp är just närheten till öppenvård i psykiatrin en avgörande faktor för möjlighet till vård. De flesta mår så dåligt att de sannolikt inte kommer att ta sig till Nyköping för vårdinsatser.
Ej tillgång till bil/körkort, ren oförmåga och orkeslöshet att resa kommunalt (dessutom går inte bussarna via lasarettet) gör det svårt för denna sköra grupp att få vård för sina problem.
Vad detta i förlängningen kommer innebära vill jag helst inte sia om, men helt klart är att en grupp människor med svåra problem i tillvaron inte kommer att få den hjälp och det stöd de så väl behöver.
Detta kan inte vara en jämlik vård! Är det så här socialdemokratisk jämlikhet ser ut påhejad av folkpartister och andra?
Jag vill vädja till landstingsledningen att snarast ompröva sitt beslut.
Ytterligare en intressant aspekt i det hela är att landstinget bildat en gemensam nämnd med länets kommuner för att ”samverka kring vissa frågor för att få till bra lösningar”. Har den nämnden verkligen tyckt att detta är ett bra förslag? Den gemensamma nämnden känns som ett dåligt skämt! Själv är jag vald till ersättare i denna gemensamma nämnd , men har ännu inte tillåtits närvara.
Men det spelar ju ingen roll om vi små kommuner ändå blir helt överkörda av en förvirrad och inkompetent landstingsledning som verkar sila bort mygg (viktig och rättvis vård) och svälja elefanter (för många okvalificerade byråkrater och politiker).
Alla har uppenbarligen inte samma värde i det rödaktiga landstinget Sörmland. Hoppas att sörmlänningarna förstår bättre inför nästa landstingsval.
- Och att det inte är för sent då!
Ingrid Jerneborg Glimne (M)
v. ordf. socialnämnden i Gnesta
PS. I ärendet finns en Interpellation, lämnad 8 juni 2011, till Socialnämndens ordf. Tom Jansson. Interpellationens rubrik är "Angående neddragningar av psykvården i Gnesta" ... återkommer när svar finns!
måndag 16 maj 2011
Besvär över beslut i Barn- och utbildningsnämnden
DNR BOUN 2011.80 ( 2 bilagor)
Barn- och utbildningsnämnden beslutade enligt rubricerade paragraf att ändra Kommunfullmäktiges beslut KF 6, DNR 96/09KS från 2009-10-07, angående organisation av grundskolan i Gnesta kommun. Ärendet har vid tidigare beredning och beslut hanterats som principiellt viktigt, enligt Kommunallagen KAP 3 9§ vid nedanstående tillfällen:
Barn- och utbildningsnämnden, BoU 2009-08-24
Kommunstyrelsen, KS 2009-09-14
Kommunfullmäktige, KF 2009-09-28
Kommunfullmäktige, KF 2009-10-07 bilaga 2
Barn- och utbildningsnämnd, BoU 2011-04-18 bilaga 1
Vi menar att ärendet, som nu avgjorts av BoU skall tillställas Kommunstyrelsen för beredning och Kommunfullmäktige för beslut, enligt ovan åberopade lagrum.
I KF beslut från 2009-10-07 finns en passus om att BoU vid ändrade förhållanden kan fatta eget beslut i ärendet. Några väsentligt ändrade förhållanden finns ej då antalet sökande barn inte ökat i antal. Om man tolkar ändrade förhållanden, som varande bättre ekonomiska förutsättningar, så blev det ekonomiska utfallet för 2009 ca 15 miljoner kr i kommunen och för 2011 prognostiseras ett noll-resultat. Varken antalet barn eller ekonomiska omständigheter satisfierar sålunda KF:s passus ändrade förhållanden för närvarande.
Vi menar att BoU kortslutit den normala demokratiska processen och överskridit sina befogenheter i ett principiellt viktigt ärende, där det t ex skall tillämpas differentierad skolpeng inom kommunen . All konsistent beredning och utvärdering av konsekvenserna för elevernas möjlighet att inhämta tillräckliga kunskaper för ett fortsatt avancemang i skolvärlden samt konsekvenser för skolor som ej erhållit förhöjd skolpeng, saknas.
Gnesta dag som ovan
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
oppositionsråd
Ingalill Fredriksson (C)
v ordförande i BoU
Sarah Kinberg (FP)
v ordförande i MoB
Bo Wingård (KD)
gruppledare
2011-05-10 … Vidarebefodrat av Gnesta kommun till Förvaltningsrätten i Linköping för laglighetsprövning enligt kommunalalgen.
tisdag 26 april 2011
Reservation: Organisation av grundskolan
Dnr: BOUN.2011.80
Ärende: Organisation av grundskolan i Gnesta kommun
Den styrande majoriteten föreslår att:
Ändra skolorganisation så att skolorna i Laxne, Björnlunda och Stjärnhov skall innehålla klasserna F-5
Låta eleverna i femte klass från Stjärnhov och Laxne ha två basskolor som garanterar plats på Frejaskolan
Låta organisationen med år 6 på Frejaskolan vara kvar, som idag
Öka elevpengen för årskurs 1-5 på skolor med färre än 50 elever från 39 483 kr till 49 194 kr (Laxne och Stjärnhov) och i friskolor 56 642 kr till 67 245 kr per elev
Bakgrunden är att Kommunfullmäktige 2009 beslutade att samla alla kommunens elever i år 5 och 6 på Frejaskolan, för att säkerställa en god kunskapsskola för alla elever.
Det har funnits kritik och i valrörelsen lovade flera partier att återställa ytterskolorna till F-6 skolor. När nu den nuvarande majoriteten tar fram sitt förslag till förändring, får vi i oppositionen endast fem dagar på oss fram till beslutet. Ärendet kommer inte heller att beslutas i kommunfullmäktige.
Ur ett demokratiskt perspektiv är detta givetvis otillfredsställande. Omorganisationsärendet 2009 presenterades i maj och beslut togs i oktober. Då fanns det gott om tid och efter önskemål från oppositionen togs ärendet då vidare till kommunfullmäktige, men den nuvarande majoriteten besvarade vår önskan med NEJ!
Alliansen har således med den korta tid, som stått till buds, diskuterat hur en differentiering av skolpengen är möjlig i Gnesta kommun. Vägledande för Alliansens överläggningar har varit rättvisa och kunskapsmål.
Samtliga Allianspartier stödjer en skola med F-5 i ytterområdena om så är möjligt med hänsyn till antalet elever och vi förmodar att den nya majoriteten som har budgetansvar för kommunen, gjort en riktig bedömning avseende det framtida ekonomiska läget.
Oavsett om antalet barn ej ökat, är det Alliansens förhoppning att en organisationsöversyn med F-5 på även Laxne skola, Kvarnbackaskolan och Welandersborgs skola, kommer att vara till stort gagn för respektive ytterort.
Vi tillstyrker sålunda omorganisationen.
Men vi motsätter oss den konstruktion som majoriteten inför, där ytterskolorna behandlas olika. För oss är det en rättvisefråga att alla tre skolorna får Frejaskolan som basskola så de har samma valmöjlighet.
Majoritetens omorganisation kommer att ge en högre elevpeng till Kvarnbackaskolan och Laxne skola, för att kunna bibehålla en acceptabel kunskaps- och kvalitetsnivå. Detta är givetvis rätt tänkt men ur ett rättviseperspektiv hamnar då Welandersborgsskolan i Björnlunda, med obetydligt fler elever än Laxne och Stjärnhov, i en sämre belägenhet.
Alliansen accepterar inte att Björnlunda ställs utanför den särskilda satsningen på ytterskolorna, och vi anser vidare att Gnestas centrala skolor drabbas negativt av den differentierade skolpengen. Därför reserverar vi oss mot beslutet.
2011-04-26
Ingalill Fredriksson (C)
Anne Benedicks (FP)
Ingegerd Johansson (KD)
Karin Braathen Gustavsson (M)
Jonathan Olsson (M)
tisdag 12 april 2011
Motion ang kommunens cateringverksamhet
Låt det istället vara Stödverksamheten och Arbetsmarknadsenheten som tar hand om catering till kommunen. På detta sätt ges möjlighet till personer inom dessa verksamheter att få en meningsfull sysselsättning samtidigt som vi inte behöver belasta Medborgarkontoret med att handha kommunens interna catering.
Vi föreslår därför att:
kommunens interna cateringverksamhet snarast överflyttas till Stödverksamheten och Arbetsmarknadsenheten.
2011-04-12
Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Håkan Ekstrand (C)
Bo Wingård (KD)
Rune Nilsson (M)
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Ingalill Fredriksson (C)
Sarah Kinberg (FP)
Göran Benedicks (FP)
onsdag 30 mars 2011
Svar på Interpellation ställd av Bo Wingård, KD angående ”Upphörande av Vårdnadsbidrag”
2. Miljöpartiet anser att den verksamhet som finns i de fria förskolorna fungerar som ett bra alternativ till de kommunala verksamheterna och därför ser vi inget behov i dagsläget att se över de fria förskolorna.
Interpellationssvaret är undertecknat med MP:s logga, som inte följde med vid kopieringen.
tisdag 22 mars 2011
Motion angående införande av läsplattor
Med denna motion vill jag väcka samma fråga här i Gnesta och hoppas på att vi snarast kommer kunna införa denna miljövänliga och portobesparnade nyskapelse.
Införandet kan förvisso testas i en nämnd eller styrelse för utvärdering, t.ex. Kommunstyrelsen för att sedan succesivt föras vidare inom den politiska organisationen.
Med anledning av ovanstående yrkar undertecknade från Allians för Gnesta att:
Läsplattor införs omgående på prov och för utvärdering i minst en nämnd eller styrelse.
2011-03-21
För nedanstående grupp tecknat av
Ingrid Jerneborg Glimne
Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Ingalill Fredriksson (C)
Bo Wingård (KD)
Göran Benedicks (FP)
Sarah Kinberg (FP)
torsdag 17 mars 2011
Upphörande av vårdnadsbidrag/ RESERVATION
Diarienummer: BOU.2011.12
Sedan 2008 har man, som småbarnsförälder bosatt i Gnesta kommun, haft en ökad valfrihet att med hjälp av vårdnadsbidrag stanna hemma lite längre med sitt barn än vad föräldraförsäkringen täcker.
Vårdnadsbidraget har sökts för ett 80-tal barn som stannat hemma alltifrån några månader extra till maxtiden då barnet fyllt tre år. Allt för att ge ökade möjligheter för att övergången mellan föräldraledighet och barnomsorg ska vara så mjuk som möjligt. Barn är olika och för vissa barn är barnomsorg i grupp en möjlighet att utvecklas socialt i samspel med andra redan från ett års ålder fullt möjligt, medan andra barn behöver tryggheten i hemmet lite längre.
De 3000:- skattefritt /månad /barn (mellan 1 och 3 år) som vårdnadsbidraget innebär, måste anses vara en billig penning för kommunen om vi jämför med vad samma barn skulle kosta i barnomsorg. Men framför allt ger det, enligt vår syn, en ökad möjlighet för föräldrar att få inflytande och valmöjlighet till vad som är bäst för just deras barn.
I handlingarna till Kommunstyrelsens sammanträde 2011-03-14 saknar vi
* Konsekvensbeskrivning med analys av hur ett borttagande av vårdnadsbidraget påverkar de barn som beslutet berör
* Motivering till framtagandet av ärendet - även ur ett barnperspektiv
Redan vid Barn & Utbildningsnämndens sammanträde 2011-02-21 efterfrågades ovanstående av Alliansens ledamöter. Tyvärr kan vi inte finna några kompletterande, mer klargörande fakta i kommunstyrelsehandlingarna 2011-03-14 varpå vår önskan om ovanstående kvarstår.
Vi anser att beslutet drabbar dem som behöver en mjukare start i livet och med utgångspunkt från detta reserverar vi oss, och uppmanar S-V-MP att börja tänka på barnens bästa istället för på de pengar man tror sig kunna tjäna på desamma.
Kommunstyrelsens ledamöter för Alliansen
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Ingrid Jerneborg Glimne (M)
Rune Nilsson (M)
Ingalill Fredriksson (C)
Bo Wingård (KD)
Göran Benedicks (FP)
tisdag 1 mars 2011
Interpellation ... "Upphörande av vårdnadsbidrag"
förste vice ordförande i BoU-nämnden (samt KS)
I kallelsen till årets första BoU-nämnd finns ett ärende med rubriken ”Upphörande av vårdnadsbidrag” på dagordningen.
Vi är inte förvånade. Den gamla (S)-oppositionen har konsekvent stretat emot när den förra Allians-majoriteten velat erbjuda medborgarna valfrihet. (V) har tidigare hållit en lägre profil, men inför valet skruvades tonläget upp, och på SN:s insändarsida har nye gruppledaren t o m ifrågasatt om vissa enskilda förskolor överhuvudtaget ska få finnas med som alternativ, när kommunen informerar föräldrarna.
Mer förvånande är då att (MP) nu ställer sig bakom ett beslut av detta slag, när man i deras valmanifest faktiskt kan läsa följande:
4. Barnomsorg och skola
4.1 Vi är för valfrihet i barnomsorgen och vi vill att barngrupper i barnomsorg och förskola ska vara tillräckligt små för att ge utrymme både för säkerhet och pedagogiska inslag.
Utifrån detta perspektiv blir det nu intressant för barnfamiljerna att få svar på följande frågor:
1. Hur menar du att ett borttagande av vårdnadsbidraget bidrar till ökad ”valfrihet i barnomsorgen”?
2. Hur ser du på de enskilda förskolornas framtid i Gnesta kommun? Kan de räkna med att få fortsätta sin verksamhet som förut, eller planerar ni i den rödrödgröna majoriteten för begränsningar i valfriheten även för dessa?
Kanske funderar nu någon på om det är möjligt att interpellera en vice ordförande. Låt mig då påminna om att vi vid KF i december 2010 öppnade för just den möjligheten - Se §57 i den reviderade arbetsordningen! – och det känns spännande att få vara med och pröva denna nyordning i en för mig och mitt parti högst angelägen fråga.
Gnesta 2011-02-18
tisdag 22 februari 2011
Reservation - Vårdnadsbidraget
Barn- och utbildningsnämnden 2011-02-21
Diarienummer: BOU.2011.12
Ärende: Upphörande av vårdnadsbidrag
Sedan 2008 har man, som småbarnsförälder bosatt i Gnesta kommun, haft en ökad valfrihet att med hjälp av vårdnadsbidrag stanna hemma lite längre med sitt barn än vad föräldraförsäkringen täcker.
Vårdnadsbidraget har sökts för ett 80-tal barn som stannat hemma alltifrån några månader extra till maxtiden då barnet fyllt tre år. Allt för att ge ökade möjligheter för att övergången mellan föräldraledighet och barnomsorg ska vara så mjuk som möjligt. Barn är olika och för vissa barn är barnomsorg i grupp en möjlighet att utvecklas socialt i samspel med andra redan från ett års ålder fullt möjligt, medan andra barn behöver tryggheten i hemmet lite längre.
De 3000:- skattefritt /månad /barn (mellan 1 och 3 år) som vårdnadsbidraget innebär, måste anses vara en billig penning för kommunen om vi jämför med vad samma barn skulle kosta i barnomsorg. Men framför allt ger det, enligt vår syn, en ökad möjlighet för föräldrar att få inflytande och valmöjlighet till vad som är bäst för just deras barn.
I handlingarna till Barn och Utbildningsnämndens
sammanträde 2011-02-21 saknar vi
* Konsekvensbeskrivning med analys av hur ett borttagande av vårdnadsbidraget påverkar de barn som beslutet berör
* Ekonomisk kalkyl
* Motivering till framtagandet av ärendet - även ur ett barnperspektiv
Vi anser att beslutet drabbar dem som behöver en mjukare start i livet och med utgångspunkt från detta reserverar vi oss, och uppmanar S-V-MP att börja tänka på barnens bästa istället för på de pengar man tror sig kunna tjäna på desamma.
Barn och Utbildningsnämndens ledamöter för Alliansen
Ingalill Fredriksson (C) Karin Braathen Gustavsson (M)
Anne Benedicks (FP) Ingegerd Johansson (KD)
fredag 11 februari 2011
Krafttag mot ungdomsarbetslöshet ger resultat!
Sedan Alliansen i Gnesta gjorde en satsning mot ungdomsarbetslöshet har det inte skrivits särskilt mycket kring detta. Att det nu ser positivt ut verkar bra men det finns givetvis mycket mer att göra!
Dock borde Ingrid Jerneborg-Glimne(M), fd ordförande i socialnämnden och Ingalill Fredriksson(C), fd ordförande i Barn- och utbildningsnämnden kunna få sträcka på sig. Det är genom deras direkta initiativ, som projekten kommit till stånd!
Vi får hoppas att den nya rödgröna majoriteten även ägnar lite tid och resurser åt denna viktiga fråga!
måndag 17 januari 2011
Vad betyder vafrihet för dig?
lördag 15 januari 2011
Svar till Malin B
ALDRIG MERA RÖD
Tack så hemskt mycket för att ni motarbetar småbarnsfamiljer och "den lilla människan". Tack för att ni sätter käppar i hjulet för oss som försöker leva våra liv lite utanför ekorrhjulet, som vill ta hand om våra barn, jobba för att kunna leva, inte leva för att jobba och kunna konsumera maximalt. När ni nu tar bort vårdnadsbidraget är det inte vi kvinnor som främjas, det är barnen som drabbas och hela familjer måste antingen flytta till mer familjeorienterade kommuner (läs: borgerliga), söka socialbidrag eller sälla sig i leden; institutionalisera barnen och jobba heltid så att någon annan får ta hand om uppfostran och förhoppningsvis ge lite kärlek också. Vilket skämt. Skulle tre förskoleanställda ha tid att ge lite kärlek åt 22 barn? Möjligtvis åt 1-åringarna, för om en fröken inte (ja, det är inte någon mening att skriva annat än fröken, för manliga anställda existerar inte) går och bär på och tar hand om de riktigt små skulle det bli kaos (mer kaos) på avdelningarna p.g.a att ettåringar har ett ganska så kraftigt röstregister. 2, 3, 4 och 5-åringarna får klara sig själva, leka vilda västern och komma hem både personlighetsförändrade och mindre säkra på sig själva. Men dagis är ju så bra för barn. Visst. Jag håller med. När barnen kan prata och göra sig förstådda och framförallt när de är mogna att leka. Alltså ungefär vid 2,5-3-årsåldern. Innan dess tror jag att alla barnterapeuter och även föräldrar (förutom de som av avundsjuka och ångest inte samtycker) håller med om att barnen har det bäst med sina föräldrar.
Kvinnofälla? Är det anledningen till att min son nu inte får samma chans att forma sin grundtrygghet som min dotter fick. Hennes dagisfröknar säger till oss (i smyg) att det verkligen märks att hon varit hemma länge, hon är trygg i sig själv med både stark sjävkänsla och självförtroende och åker till och från dagis glad att få lekt hela dagen (fem timmar, tre ggr i veckan). Till skillnad från dem som tvingas vara där i 10 timmar, fem dagar i veckan och ibland mer. ”Fröken, när får jag åka hem dåååå?” - hör vi titt som tätt när vi hämtar vår dotter. Det gör ju ont. En vän som jobbar inom kommunen sa till mig att man tar bort bidraget för att få ut invandrarkvinnorna i arbete och inte bara stanna hemma med barnen. Ännu ett skämt. Tror de verkligen att man ändrar hela sitt kulturella ursprung, kastar in barnen vid ettårsålder på dagis och börjar jobba heltid för att ynka 3000 i månaden försvinner? För ynka är det. Jag hörde att EN förskoleplats kostar kommunen mellan 9000-12000 kr i månaden (personal, lokaler, mat etc) så rent ekonomiskt tjänar kommunen på att betala ut 3000 kr till familjerna och ge oss lite valfrihet. Så det måste ju vara ett ”moraliskt” beslut att ta bort bidraget, gjort med tanke på oss stackars kvinnor. Vi som inte kan tänka själv, vi som är offer. Hoppas ni förstår ironi annars får ni höra av er till mig så ska jag förklara vidare.
Vart är vi på väg? Delad föräldrarförsäkring så att staten bestämmer när din bebis är mogen att sluta ammas? Vi kvinnor som väljer att ta hand om våra barn tills de är tre (ja, herregud Lars Ohly, stackars barn som inte fått gå på förskola innan de är tre, då är det ju för SENT) får skämmas, vi är förtryckta och vi är lite lite mindre värda än de kvinnor som har en karriär samtidigt som de har barn och kastar in ungen på dagis vid 12 månaders ålder. I vår familj har vi båda tagit hand om barnen, pappan tog ut bidraget i fråga och skit har vi fått från både vänner och främlingar. Stackars flicka, får inte gå på dagis. Och jag då. Med en utbildning i bagaget, jag måste ju heltid annars är jag ingen riktig kvinna. Vi har valt att bo billigt på landet när barnen är små för att kunna vara hemma med dem så mycket som möjligt, men nu förlorar vi vårdnadsbidraget och måste betala för sonens dagisplats. Med andra ord går vi back ca. 4500 kronor. Mycket, när man har en hyra på mindre än 3000. Vad hände med de rödgrönas röst för de som inte varken fötts med silversked i mun eller har armbågat sig fram till 20.000 kr i månadslön?
Jag har slutat kalla mig för feminist. Jag har slutat kalla mig för socialist. Aldrig mera röd.
Malin Brandt